Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” afirmă, într-un comunicat de presă, că recomandările din raportul MCV impuse de Comisia Europeană nu sunt opționale. Autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru îndeplinirea acestora, susțin reprezentanții procurorilor.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” subliniază că recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România. În acest sens, este dată ca exemplu o decizie a Curții Constituționale din 2012, potrivit căreia poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”.

Mai mult, aceștia consideră că raportul este unul obiectiv.

”Asociația apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Cooperarea deschisă din partea Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de referință ale MCV este în continuare un factor de încurajare pentru sistemul judiciar național, se arată în comunicatul citat.

Asociația solicită factprilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real și de bună-credință cu toți actorii implicați în sistemul de justiție în vederea îndeplinirii condiționalităților impuse de Raportul Comisiei Europene.

”Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor. Mediul profesional a cerut, în cadrul consultărilor prealabile și al participării la dezbateri parlamentare, ca propunerile de modificare să aibă o fundamentare adecvată și profesionistă”, mai precizează procurorii în comunicat.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel