Armata Ucrainei a efectuat exerciţii de luptă cu rachete în apropierea regiunii separatiste

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Armata Ucrainei a efectuat exerciţii de luptă cu rachete antitanc Javelin, primite de la SUA, într-o zonă de conflict cu separatiştii, în estul ţării. Exercițiul vine pe fondul amplificării tensiunilor cu Rusia, a relatat miercuri postul de televiziune ucrainean Dom, potrivit agenţiei Reuters.

 

Armata ucraineană a testat rachete antitanc Javelin, de fabricaţie americană, într-o zonă de conflict din estul Ucrainei. Administraţia de la Kiev, care speră că Ucraina va fi admisă în NATO, a primit începând din anul 2018 armament din SUA, inclusiv rachete Javelin.

De cealaltă parte, și Rusia a efectuat miercuri exerciţii aeriene în Crimeea, regiune anexată de la Ucraina în 2014.

În contextul tensionat dintre cele două țări, Ucraina acuză Rusia că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari la frontierele sale.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că peste 120 de agenţi ai unor firme de securitate private din SUA se află în două sate aflate pe linia de contact a conflictului din estul Ucrainei, oferind consiliere armatei ucrainene, conform agenţiei Associated Press.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe de la Kiev a negat aceste informaţii, scrie Mediafax.

 

Rusia susține că vrea să evite scenariul militar. "Vrem să întărim cu adevărat securitatea"

 

De cealaltă parte, Federația Rusă susține că prin lista de propuneri transmisă SUA încearcă să evite posibilitatea unui scenariu militar.

Propunerile privind securitatea prezentate Statelor Unite de către Rusia sunt o încercare de a transforma un scenariu potenţial militar într-un proces politic, a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus, Alexander Gruşko, potrivit Reuters.

Rusia, care a concentrat trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, a transmis că îşi doreşte o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic că NATO va renunţa la activitatea militară în estul Europei şi în Ucraina.

Citat de agenţia rusă de presă Interfax, Gruşko a spus că Moscova este pregătită pentru discuţii "pentru a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va întări cu adevărat securitatea militară".

Propunerile survin în contextul unei acutizări a tensiunilor dintre Rusia şi Occident în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva Kievului, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel