ANIF Dolj: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi și nu se mai poate iriga. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 70 de ani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
ANIF Dolj: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi și nu se mai poate iriga. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 70 de ani / Foto: Unsplash
ANIF Dolj: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi și nu se mai poate iriga. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 70 de ani / Foto: Unsplash

În judeţul Dolj au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat, pentru AGERPRES, că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

"Debitul Dunării a scăzut la 1.950 metri cubi pe secundă începând de azi-dimineaţă. Normal, în această perioadă, la intrarea în ţară, debitul Dunării era de circa 2.500 metri cubi pe secundă. În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore.

Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, deci navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face. Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre.

În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore", a declarat directorul ANIF Dolj.

 

Suprafaţa pregătită pentru irigat în Dolj este de 220.776 hectare



Suprafaţa pregătită pentru irigat în Dolj este de 220.776 hectare, iar suprafaţa irigată cumulat anul acesta a fost de 108.885 hectare. Canalele de irigaţii umplute au o lungime de 213,10 kilometri, iar suprafaţa ce poate fi deservită ca urmare a umplerii respectivelor canale este de 45.641 hectare.

Potrivit Prefecturii Dolj, în acest moment la Direcţia pentru Agricultură a fost înregistrată o singură înştiinţare privind suprafeţele de culturii calamitate, acesta fiind trimisă de Staţiunea de Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, în care se precizează că sunt probleme cauzate de secetă pentru culturile de porumb şi floare.

O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură, ai APIA Dolj şi ai Primăriei Dăbuleni urmează să meargă pe teren pentru a face o evaluare, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel