Ambasadorul Andrew Noble despre întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a: „Extraordinar interesul şi pasiunea pentru relaţia dintre Marea Britanie şi România“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a vorbit despre întâlnirile pe care le-a avut cu regina Elisabeta a II-a ăn calitate de diplomat, interesul acordat relațiilor dintre Regatul Unit și țările cu care avea legături diplomatice, dar și despre impactul uriaş pe care  l-a avut în întreaga lume, nu doar în Regatul Unit.

Diplomatul a povestit, într-un interviu eveniment acordat Digi 24, despre întâlnirile pe care le-a avut cu suverana Marii Britanii, în care au discutat inclusiv despre România.

„Dacă ne uităm la momentele în care şi-a transmis propriile gânduri publicului, sunt momente rare. Cred că tocmai pentru că Regina vorbea rar, cuvintele ei aveau o însemnătate mai puternică. Este un exemplu real de "less is more" (n.r. puţin înseamnă mai mult). Deoarece, prin două sau trei apariţii televizate pe an, a reuşit să impacteze atâţia oameni. Regina a rămas statornică faţă de ea însăşi şi faţă de principiile pe care le avea. Cred că unul dintre cele mai puternice elemente ale impactului public pe care l-a avut Majestatea Sa a fost faptul că susţinea importanţa de a avea principii“, a povestit Excelența Sa, domnul Andrew Noble, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București.

Ambasadorul Andrew Noble despre întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a

 

Diplomatul spune că s-a întâlnit ultima dată cu proaspătul rege Charles al III-lea anul acesta, la Sibiu. „M-am întâlnit cu Regele cu mai multe ocazii. Aceasta a fost cea mai recentă, iar pentru mine a fost pentru prima dată când am lucrat pentru el în România. Ştiam că este foarte ataşat de România, dar a fost pentru prima dată când am văzut asta cu propriii mei ochi. Şi este foarte clar că are o legătură de familie cu România, dar mai presus de atât, conexiunea sa cu ce reprezintă România din perspectivă culturală, istorică şi a naturii, a mediului înconjurător în România. Pe lângă legăturile de familie, care sunt foarte puternice. Aşadar, aceea a fost o confirmare pentru mine cum că tot ce ştiam despre rege este adevărat. Sunt sigur că aceste elemente îl vor însoţi pe Rege în decursul domniei sale, cu toate că o să fie dificil să îşi facă timp să vină aici (n.r. în România).

Cât despre întrevederile sale cu regina Elisabeta a II-a, în calitate de diplomat, a avut mai multe întruniri. Una dintre ele după ce a devenit Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București. „Prima dată, am organizat vizita în Africa de Sud a Majestăţii Sale în 1995. Apoi, ca ambasador, eşti primit în audienţă de suveran pentru 10 minute. Fiind numit de două ori ambasador, am vorbit cu Regina despre Algeria pentru 10 minute, iar acum doi ani şi puţin am vorbit cu Regina despre România, la Palatul Buckingham, într-o audienţă privată“.

„Există o convenţie conform căreia nu putem divulga aceste conversaţii. Dar în ambele audienţe pe care le-am avut, au fost extraordinare vigoarea, cunoştinţele, interesul şi pasiunea pentru relaţia dintre Marea Britanie şi aceste două ţări. Un alt mod prin care Majestatea Sa era excepţională - cunoştinţele sale despre ce se întâmplă în lume. (...) Când am vorbit cu ea despre Algeria, în 2015, şi-a amintit de vizita ei în Algeria din 1981. Îşi amintea detalii, ce a făcut Ducele de Edinburgh, iar când i-am vorbit despre România, am întrebat-o despre vizita controversată pe care a primit-o din România în 1978“, a povestit Excelența Sa, Andrew Noble.

Regina Elisabeta, întâlnire cu Ceaușescu: „Era în gradina Palatului Buckingham când a văzut acel personaj venind spre ea“

 

Totodată, diplomatul a reamintit despre vizita cuplului Ceaușescu în Marea Britanie și despre cum regina s-a simțit inconfortabil în preajma celor doi conducători ai României comuniste.

„Nu cred că este un secret faptul că Majestatea Sa a simţit că vizitatorii ei de atunci nu erau tocmai genul ei, dacă îmi este permisă o mică subtilitate britanică. Mi-a spus atunci una dintre poveştile pe care le auzisem de la John Simpson, de la BBC, despre paranoia lui Ceauşescu, că este ascultat. Şi despre cum era în gradina Palatului Buckingham când a văzut acel personaj venind spre ea. A apreciat atunci că el încerca să aibă o discuţie privată cu cineva şi nu voia să fie auzit. Reginei i s-a părut absolut hilară ideea că ea ar putea să fie implicată într-o "operaţiune" de tras cu urechea în Palatul Buckingham. A respins direct această idee“, a povestit diplomatul britanic 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel