Alertă sanitară în Italia: O specie de alge toxice afectează litoralul din Liguria până în Sicilia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Alge toxice pe plajele din Italia
Alge toxice pe plajele din Italia

Alertă sanitară în Italia. Algele toxice Ostreopsis ovata afectează litoralul din Liguria până în Sicilia.

Autoritățile sanitare italiene sunt în alertă din cauza unei noi proliferări a algelor toxice Ostreopsis ovata de-a lungul coastelor peninsulei, cu cele mai mari concentrații înregistrate în Liguria, Toscana, Puglia și Sicilia. Monitorizarea realizată de Agențiile Regionale pentru Protecția Mediului (ARPA) arată că temperaturile ridicate și marea calmă favorizează înflorirea acestor alge, care, în concentrații mari, pot provoca iritații respiratorii, oculare și ale pielii, mai ales la persoanele cu alergii sau astm.

Ostreopsis ovata este invizibilă cu ochiul liber, dar în perioadele de înflorire, apa devine tulbure, cu pete opalescente și spumoase la suprafață. Toxina eliberată de aceste alge – ovatoxina, similară chimic cu palitoxinele – poate provoca simptome precum tuse, dureri în gât, dureri de cap, greață, oboseală, febră, conjunctivită și dermatită, iar în cazuri mai severe, dificultăți respiratorii sau intoxicații alimentare după consumul de fructe de mare contaminate.

Potrivit ultimelor date ARPA, cele mai afectate sectoare de coastă din Liguria includ zonele dintre Bordighera și San Lorenzo al Mare (provincia Imperia), dar și între Genova Levante și Camogli, precum și între Chiavari și Sestri Levante (provincia Genova), unde s-au înregistrat concentrații de peste 10.000 celule/litru – pragul care declanșează faza de alertă. În Toscana, zona Massa Centro a depășit 18.000 celule/litru la începutul lunii iulie, iar în apropierea râului Ricortola, nivelurile au scăzut sub 40 celule/litru în ultimele zile.

Algele toxice Ostreopsis au fost detectate în 11 din cele 15 regiuni de coastă ale Italiei

 

În Puglia, ARPA a identificat prezența algei în punctele de monitorizare din Bisceglie și Otranto, fără a depăși pragul critic. În Sicilia, însă, s-au raportat concentrații de 13.000 celule/litru la Erice (provincia Trapani) și 27.000 celule/litru la Vergine Maria (provincia Palermo). În total, alga a fost detectată în 11 din cele 15 regiuni de coastă ale Italiei, reprezentând aproximativ 70% dintre siturile de monitorizare, cu absențe notate doar în Emilia Romagna, Marche, Molise și Veneto.

Zonele cu risc ridicat sunt cele cu ape puțin adânci, schimb de apă redus, fund stâncos și prezență de macroalge – condiții favorabile înfloririi. În astfel de contexte, chiar și simpla prezență pe plajă poate deveni riscantă, întrucât vântul și valurile pot transporta aerosolii toxici pe uscat. Faza de urgență este declanșată când se depășește pragul de 30.000 celule/litru în condiții favorabile aerosolilor marini sau în prezența unui strat dens de alge la suprafață.

Simptomele provocate de expunerea la aceste toxine sunt, în general, temporare și dispar odată cu părăsirea zonei afectate. Totuși, autoritățile recomandă vigilență sporită în perioadele cu alertă, mai ales pentru persoanele vulnerabile, iar în caz de simptome persistente, consultarea unui medic sau prezentarea la camera de gardă. Proliferarea algelor toxice rămâne strâns legată de schimbările climatice și de condițiile marine, motiv pentru care monitorizarea continuă este esențială pe întreg litoralul italian, cel puțin până la finalul toamnei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel