Alegeri în Irlanda: cine sunt cei șase candidați

Alegeri în Irlanda: Patru bărbaţi şi două femei îşi dispută funcţia de preşedinte al Republicii Irlanda.

Patru bărbaţi şi două femei îşi dispută vineri funcţia de preşedinte al Republicii Irlanda, şeful statului urmând să locuiască pentru şapte ani la reşedinţa oficială Áras An Uachtaráin din Dublin. Descoperă mai jos o scurtă prezentare a celor şase candidaţi la funcţia supremă în Irlanda.

Michael D. Higgins

Michael D. Higgins (77 de ani), actualul preşedinte aflat în funcţie începând din 2011, este al nouălea şef al statului irlandez, în luna iulie el confirmând că doreşte un al doilea mandat de şapte ani. Higgins este profesor universitar, poet şi politician. El a fost membru al Partidului Laburist în perioada 1968-2011, iar în anii '90 a fost ministru al artelor, culturii şi gaeltacht (zonele vorbitoare de limbă gaelică), precum şi membru al parlamentului irlandez.

Un sondaj de opinie publicat în septembrie de cotidianul Sunday Business Post îl credita pe Michael Higgins cu 67% din intenţiile de vot pentru primul tur de scrutin. Formaţiunile politice Fine Gael (centru-dreapta), Fianna Fáil (liberal) şi Partidul Laburist îl susţin pe actualul preşedinte pentru un al doilea mandat.

Seán Gallagher

Seán Gallagher, întreprinzător şi om de afaceri, este cel care a fost foarte aproape de a deveni al nouălea preşedinte al Republicii Irlanda, dar a căzut înaintea ultimului obstacol.

În vârstă de 56 de ani, Gallagher a avut în urmă cu şapte ani o campanie pozitivă centrată pe crearea de noi locuri de muncă şi pe relansarea economiei irlandeze. Totuşi, un scandal numit 'Tweetgate' l-a împiedicat să devină preşedinte. Aproape un milion de oameni l-au privit cum s-a poticnit în dezbaterea televizată transmisă de postul public de televiziune irlandez RTÉ. El a răspuns unei întrebări privind finanţarea partidului Fianna Fáil.

Joan Freeman

Joan Freeman (60 de ani) este o senatoare independentă, de formaţie psiholog. În urmă cu 13 ani, ea a fondat asociaţia filantropică Pieta House, care îşi consacră eforturile prevenirii sinuciderilor.

Este membră a Senatului irlandez (Seanad) începând din mai 2016, unde deţine şi funcţia de preşedinte al comisiei pentru sănătate mintală.

Liadh Ní Riada

Fiica compozitorului irlandez Seán Ó Riada este candidata partidului naţionalist Sinn Féin. Ea avea doar patru ani atunci când tatăl său a decedat.

Liadh Ní Riada a devenit membră a Sinn Féin în 2011 şi a avut o ascensiune rapidă pe scena politică irlandeză. A fost aleasă membră a Parlamentului European în 2014 din partea circumscripţiei de sud din Irlanda.

Înainte de a intra în politică, ea a lucrat ca producător şi director la posturile de televiziune RTÉ şi TG4.

Peter Casey

Peter Casey (60 de ani) este singurul candidat originar din Irlanda de Nord, fiind un întreprinzător de succes, care a dezvoltat afaceri pe trei continente.

În centrul preocupărilor sale se află puterea diasporei irlandeze. Într-un interviu pentru postul de televiziune public RTÉ, Peter Casey a spus că doreşte să activeze diaspora irlandeză pentru a promova Irlanda şi a-i apăra interesele. ''Luptăm mult sub greutatea noastră ca ţară, ca naţiune. Trebuie să facem ca Irlanda să conteze din nou'', a accentuat el.

Gavin Duffy

În vârstă de 58 de ani, Gavin Duffy este originar din Sallins, districtul Kildare, dar numele său este asociat cu oraşul Drogheda, unde a învăţat.

În 1989, el a fondat postul de radio local LMFM, din districtul Louth. În a doua jumătate a anilor '80 a lucrat ca prezentator al unei emisiuni economice şi de turism la postul public RTÉ.

Duffy candidează ca independent şi afirmă că nu este afiliat la niciun partid politic.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy