Albă ca Zăpada - Care este ingredientul secret pentru cea mai gustoasă prăjitură

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
StiriDiaspora

Albă ca Zăpada este o prăjitură tradițională românească care se regăsește în bucătăria mai multor țări din Balcani. Se mai numește și prăjitură cu lămâie, datorită cantității substanțiale de lămâie folosită (atât coaja, cât și sucul).

Prăjitura se numește Albă ca Zăpada pentru că este albă, dar și datorită cremei pufoase ca zăpada. Albă ca Zăpada se prepară de obicei de sărbători și la diverse evenimente, cum ar fi zilele de naștere și nunțile.

Pentru oamenii de la țară, care lucrează în principal în agricultură și sunt mai puțin bogați decât cei din marile orașe, această prăjitură era considerată un desert. Asta pentru că nu costă prea mult să o faci și, destul de des, toate ingredientele sunt ușor de găsit acasă.

Și nici nu este complicat de făcut! Aluatul este foarte simplu - trebuie doar să-l amesteci și să-l întinzi, iar umplutura este una dintre cele mai ușor de făcut. Și asta e tot. Ei bine, și de luat straturile de tort în și din cuptor, dar cu puțină răbdare, veți avea un desert extraordinar.

 

Albă ca Zăpada - Ingrediente

 

Aluat:

- 600 gr făină
- 220 gr de unt 
- 2 ouă
- 200 gr zahăr
- 1 lingură de zahăr vanilat 
- 6 linguri rotunde de smântână 
- 1 linguriță de amoniac de brutar 
- de la 1 lămâie coajă de lămâie

- unt și făină în plus 

Umplutură:

- 200 gr zahăr
- 1 l lapte
- 130 gr amidon de porumb 
- 250-300 gr Unt 
- 1-2 lămâi coajă de lămâie

- 1 boabă de vanilie

 

Albă ca Zăpada - Metodă de preparare

 

Cum se face aluatul:

Înainte de a începe, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Puneți-le pe toate într-un bol și combinați-le cu mâna, lucrând bine untul. Odată ce ai obținut un aluat bun, pune-l în frigider pentru câteva minute, cât timp te pregătești pentru următorul pas.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Veți avea nevoie de o tavă pentru fursecuri. 

Veți coace straturile pe fundul tăvii, așa că mai întâi ungeți-o cu unt și făinați-o foarte bine. Trebuie să faceți acest lucru doar o singură dată înainte de a pune primul strat. Veți face 4 straturi.

Scoateți aluatul din frigider și puneți-l pe o suprafață de lucru presărată cu făină.

Frământați din nou aluatul și tăiați-l în 4 bucăți egale. Lăsați o bucată afară, iar restul puneți-le în pungi separate cu fermoar.

Adăugați constant făină și întoarceți aluatul, întindeți-l foarte subțire, până la mai puțin de 1/8″, și până când stratul de aluat este puțin mai mare decât spatele tăvii dumneavoastră. Încercați să îl rulați cât mai bine într-o formă dreptunghiulară, acest lucru ar putea necesita puțină practică.

Cu ajutorul acului de rulat, transferați stratul de aluat pe tava pentru prăjituri, apoi tăiați cu grijă toată marginea tăvii cu un cuțit mic, astfel încât să rămâneți cu un strat dreptunghiular aproape perfect de aluat (nu aruncați resturile!).

 

Coacerea

 

Coaceți-l timp de 10-15 minute. Căutați o întunecare abia vizibilă (ușor aurie) în jurul marginilor.

Trebuie să desemnați un spațiu în care să puteți îngrămădi straturile de tort și aveți nevoie de ceva de genul unei scânduri mari de măcelărie pentru a le cântări până când se răcesc complet (cel mai bine peste noapte). Sfat fierbinte: Un truc înainte de a coace foile este să folosiți tava ca șablon și să tăiați cele 4 foi rulate la dimensiunea/forma exactă - acest lucru face ca asamblarea finală să fie mult mai rapidă, mai ușoară și mai ordonată

Acum puneți următorul strat de aluat rulat pe foaia de prăjituri, tăiați în jurul și coaceți. Se face destul de repede, pentru că în timp ce unul se coace, tu întinzi aluatul pentru următorul.

Când toate sunt gata, sperăm că veți avea 4 straturi bune de tort cu care să lucrați după ce se face umplutura. Este esențial ca acestea să se răcească complet înainte de a vă gândi să întindeți umplutura pe ele.

 

Cum se prepară umplutura:

 

Deoarece straturile de tort trebuie să se răcească complet, vă recomand să faceți această umplutură atunci când sunt gătite, sau chiar a doua zi. Face ca totul să pară mult mai ușor, ca să fiu sinceră.

Procedura pentru umplutură este aceeași ca atunci când faceți o budincă obișnuită.

Puneți zahărul, boabele de vanilie tăiate în 2, coaja de lămâie și cei 750 ml de lapte în cratiță și gătiți la foc mediu.

Luați restul de 250 ml de lapte și amestecați-l cu amidonul de porumb pentru a obține o pastă groasă, dar curgătoare, și adăugați-o la lapte și zahăr, odată ce a ajuns la stadiul de fierbere moale. Reduceți focul și amestecați constant până când se îngroașă (se va mai îngroșa destul de mult și după ce se răcește). Apoi se ia de pe foc, se transferă într-un bol și se continuă să se amestece în timp ce se răcește. Acoperiți budinca cu o bucată de folie alimentară direct pe suprafață, acest lucru va împiedica budinca să formeze o piele. De asemenea, trebuie să se răcească complet înainte de a adăuga untul.

În timp ce amestecul se răcește, scoateți untul din frigider și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei.

Este foarte important ca atât amestecul, cât și untul să aibă aceeași temperatură (temperatura camerei) atunci când începeți să le amestecați.

În caz contrar, crema de unt se va închega.

 

Rețeta pas cu pas

 

De asemenea, asigurați-vă că nu gustați crema de unt cu lămâie în timp ce o amestecați, scuipatul de pe degete va face ca și crema de unt să se închege.

Așadar, odată ce untul a ajuns la temperatura camerei, bateți untul moale până când devine palid și pufos.

După ce amestecul s-a răcit , se amestecă cu sucul de lămâie proaspăt stors. Crema devine mai fluidă și are un gust acrișor, foarte plăcut.

Începeți cu aproximativ 8 linguri și adăugați restul sucului după gust. Eu întotdeauna adaug toate cele 10 linguri, îmi place ca crema de unt să fie foarte lămâioasă.

Începeți să adăugați încet amestecul, lingură cu lingură, la unt, bătând tot timpul. Se amestecă bine. Aceasta este umplutura ta, așa că nu o mânca toată înainte de a ajunge pe tort.

 

Cum se asamblează prăjitura Albă ca Zăpada:

 

Împărțiți crema de unt cu lămâie în 3 porții egale și acoperiți 3 straturi de tort cu crema de unt. Folosiți stratul care arată cel mai frumos pentru a-l așeza deasupra tortului.

Așezați primul strat de tort pe o planșetă sau pe o foaie de biscuiți și luați aproximativ 5 linguri de umplutură pentru a o întinde cu grijă peste tot.

Trebuie să fie cam de aceeași grosime ca și stratul de tort, așa că va trebui să vă uitați la ea. Puneți următorul strat de tort și repetați, adăugând umplutura și punând stratul de tort.

Acum, puneți placa cu care ați cântărit straturile de tort înapoi pe partea de sus și lăsați-o pentru cel puțin cinci ore, sau cel mai bine peste noapte. Tortul cu cremă de unt de lămâie are nevoie de timp pentru a deveni foarte fraged și pentru a-și dezvolta aroma.

Îl puteți finisa cu un praf de zahăr pudră sau, dacă doriți, cu o glazură de ciocolată albă.

Tăiați în jurul marginii tortului foarte subțire pentru a îndepărta orice imperfecțiune, apoi tăiați întregul tort în cuburi de aproximativ doi pe doi (sau mai mici) centimetri.

Pare destul de mult de lucru, totul scris, și multe pot merge prost... dar practica face perfecțiunea și merită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel