Administrația Penitenciarelor, PRECIZĂRI în cazul autorului crimei de la Mediaș, după afirmația lui Toader

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018. 

„Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", arată ANP.

ANP precizează, în legătură cu beneficiile compensatorii aplicate unei foste persoane private de libertate asupra căreia există indicii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în perioada postdetenţie (eveniment Mediaş), că, în conformitate cu prevederile Noului Cod penal (art. 99-106), Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97), precum şi a completărilor aduse de Legea nr. 169/2017, liberarea condiţionată presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: îndeplinirea unei părţi (fracţii obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare;

conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiţia executării pedepsei în regim semideschis sau deschis);

îndeplinirea integrală a obligaţiilor civile stabilite de instanţă prin hotărârea de condamnare (cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte ca persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini) şi convingerea instanţei ca persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra in societate.

Citește și Tudorel Toader, despre decizia CCR privind protocoalele: „Nu m-a surprins deloc"

Astfel, instanţa de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) NCP.

Potrivit sursei citate, raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune, însă, operarea de drept a liberării condiţionate.

Reprezentanţii ANP precizează, referitor la cazul de la Mediaş, că persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018.

Citește și Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ privind RECURSUL COMPENSATORIU

„Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", mai arată ANP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel