Adio, ROBOR!

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Zi importantă pentru românii. BNR va publica azi, la ora 11.00, noul indice de referinţă în funcție de care se vor calcula ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă. 

De azi ROBOR va fi înlocuit cu IRRC, care va fi calculat în funcție de dobânda efectivă la care se împrumută băncile între ele. 

Noul indice s-a calculat şi este media dobânzilor la tranzacţiile zilnice dintre bănci în perioada octombrie-decembrie 2018, când tranzacţiile se faceau la o dobândă de 2%, ceea ce înseamnă că cei care se vor împrumuta de pe 2 mai vor avea dobânzi mai mici.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

”Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină", a declarat Eugen Teodorovici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel