70 de școli în Ucraina cu predare în limba română. Ce face statul pentru copiii respectivi? Cârciu: "Avem proiecte"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit despre școlile din Ucraina cu predare în limba română și despre ajutorul oferit de statul român pentru copiii respectivi.

"Pe teritoriul Ucraine, avem aproximativ 70 școli cu învățare în limba română, în cele trei regiuni: Odesa, Transcarpatia și Bucovina de Nord. Avem școli cu predare integrală în limba română care încă funcționează în Ucraina", a spus Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, într-un interviu acordat DCNews și ȘtiriDiaspora.

"Am fost recent într-o vizită în zona Cernăuți, unde am vizitat școli cu predare integrală în limba română. Noi sprijinim printr-un grant nerambursabil pe care îl acordăm fiecărei școli care vrea să doteze un laborator pentru a studia limba română", mai spune Cârciu.

Burse pentru copii români din Ucraina 

 

"În Ucraina avem o preocupare specială, datorită războiului. Comunitatea românească are nevoie de sprijin de mai multe tipuri. Noi oferim un grant de sprijin a comunităților românești pentru nevoi imediate, pe perioada războiului. Le oferim burse copiilor din clasele 1-4 în valoare de 2.000 de lei pe an. Respectivele burse le-am găsit la Departament. Eu am dublat suma, că era la 1.000 de lei. 2.000 de lei nu e puțin lucru pentru Ucraina. Ar trebui să facem mai mult, cu siguranță, dar pentru românii din Ucraina este un sprijin mai mult decât binevenit", a mai spus secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.     

Vezi aici interviul complet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel