Să fie clar, încă de la început! Românii din străinătate nu l-au propulsat pe George Simion în turul al doilea. Acesta a fost efectul voturilor a peste 3,2 milioane de alegători din țară, iar diaspora i-a adus încă 586.000 de voturi. Realitatea electorală ne arată, că, în scenariul în care Simion nu ar fi obținut niciun vot peste hotare, ar fi rămas în fruntea clasamentului.
Sigur, putem discuta de procente. Simion a avut în țară 40% și în străinătate 60%. Este adevărat. Însă, matematic, chiar dacă ar fi avut 0% în diaspora, tot ar fi intrat în turul 2. În cazul diasporei, uneori procentele ne dau doar un sentiment, o direcție, nu un vot decisiv. Așa a fost și pe 4 mai.
În schimb, românii de peste hotare l-au propulsat pe Nicușor Dan în confruntarea finală. Primarul Capitalei l-a bătut pe Crin Antonescu cu 86.000 de voturi și a luat din diaspora 244.000. Aici putem vorbi de balanța înclinată de voturile din străinătate.
Diaspora a votat majoritar cu Simion, dar nu l-a băgat în turul 2. În schimb, pe Nicușor, da.
Degeaba îi împărțim pe români în două tabere. Toți vor același lucru: schimbare
Mulți s-au grăbit să-i împartă pe românii din străinătate în două tabere. "Ceilalți" întotdeauna greșesc, iar noi alegem pe cine trebuie. Însă oriunde s-ar afla, românul din străinătate deschide seara TikTok-ul sau Facebook-ul, principalele surse de entertainment, știri, și legăturile directe cu familia și cu prietenii rămași acasă.
De exemplu, noi, la ȘtiriDiaspora, vedem de unde ne intră cititorii, știm care e publicul și știm ce tip de conținut consumă. Știrile politice sunt mult comentate, însă rar citite.
În conținutul de pe rețelele de socializare, românii trăiesc emoții autentice, precum frustrare, nostalgie, dor. Ținta sigură: inima atinsă de dor. În campania trecută, rușii au înțeles foarte bine unde suntem vulnerabili. Dorul de țară și sentimentul de patriotism, două emoții absolut normale, au adus speranță și, în cele din urmă, candidați pe care să pună ștampila.
Votul diasporei nu l-a făcut pe Simion președinte, ci l-a calificat pe Nicușor Dan. Principalii vinovați suntem și noi, și "ei". Ambele tabere se uită spre un candidat din afara "sistemului", orice ar însemna el.
Hai să nu mai arătăm cu degetul unii spre alții! De vină pentru situația de astăzi sunt politicienii care și-au bătut joc de speranțele și de voturile românilor din țară și din străinătate.
În realitate, vocea românilor din diaspora are o putere limitată în ecuaţia politică internă. Ei pot influența clasamentul final, dar nu pot schimba trendul general. Peste 3 milioane de români DIN ȚARĂ au votat cu Simion.
Așadar, dacă ne dorim o dezbatere autentică despre viitorul României, trebuie să ne uităm la voturile din ţară și la motivele pentru care milioanele de alegători au optat pentru candidați „antisistem”. Diaspora nu e omogenă, diaspora e diversă. Diaspora înseamnă și culegătorul de sparanghel și fizicianul român de la Universitatea Kassel, Germania.
În turul 1 atât s-a putut. Vedem în turul 2.
O fi bine, o fi rău? O să aflăm în timp!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News