Ziua Românităţii Balcanice, sărbătorită alături de hramul bisericii ortodoxe române din Zagreb

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ziua Românităţii Balcanice a fost sărbătorită duminică, alături de hramului bisericii ortodoxe române din Zagreb, conform unui comunicat al Ambasadei României în Republica Croaţia, postat pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe al României, citează Agerpres.

Cu acest prilej, ambasadorul României la Zagreb, Constantin - Mihail Grigorie, a primit Diploma şi Ordinul 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena'.

Hramul bisericii ortodoxe române din Zagreb, 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena' a fost marcat printr-o liturgie oficiată de părintele Nicolae Ceruţă, parohul sfântului lăcaş. Liturghia a fost urmată de o slujbă de Te Deum pentru românii din Balcani, cu ocazia Zilei Românităţii Balcanice.

După oficierea slujbei părintele Nicolae Ceruţă i-a înmânat ambasadorului României la Zagreb, Constantin - Mihail Grigorie, Diploma şi Ordinul 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena', conferit diplomatului român de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Ziua Românităţii Balcanice, sărbătorită alături de hramul bisericii ortodoxe române din Zagreb 

 

Înalta distincţie a fost acordată ambasadorului în semn de apreciere pentru iniţiativa înfiinţării Parohiei Ortodoxe Române din Zagreb şi promovarea constantă a comunităţii şi valorilor româneşti, în continuarea eforturilor de-a lungul carierei sale pentru obţinerea primei biserici pentru comunitatea română din Roma, a bisericii comunităţii româneşti din Istanbul şi renovarea bisericii românilor din Sofia.

Diplomatul român a mulţumit pentru onoarea pe care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a făcut-o prin acordarea acestei înalte distincţii, exprimând gratitudinea pentru sprijinul oferit de Preafericitul Părinte Daniel pentru înfiinţarea şi dotarea cu cele trebuincioase funcţionării sfântului locaş.

Ambasadorul român a evidenţiat atenţia permanentă pe care a acordat-o în îndeplinirea mandatelor sale de ambasador în Italia, Bulgaria, Turcia, Rusia şi Croaţia pentru promovarea cauzei României şi a comunităţilor româneşti, subliniind rolul esenţial al Bisericii în întărirea unităţii românilor din străinătate.

La eveniment au participat membri ai comunităţii românilor din Zagreb, conducerea Asociaţiei Românilor din Croaţia, membri ai Ambasadei României din Republica Croaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel