Zi de sărbătoare naţională, în Marea Britanie, pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Guvernul britanic a anunţat o zi de sărbătoare legală pentru a marca încoronarea regelui Charles al III-lea, în luna mai, la opt luni după decesul reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP. 

Ziua va fi luni, 8 mai, la două zile după ceremonia de la Westminster Abbey, a indicat Downing Street într-un comunicat. 'Încoronarea unui nou monarh este un moment unic pentru ţara noastră', a declarat premierul Rishi Sunak, afirmând că speră că populaţia îi 'va aduce un omagiu regelui Charles al III-lea prin participarea la evenimente la nivel local şi naţional în întreaga ţară'.

O zi de sărbătoare legală a fost de asemenea decretată şi la încoronarea Elisabetei a II-a, la 2 iunie 1953, precum şi pentru funeraliile acesteia, la 19 septembrie.

Palatul Buckingham a anunţat o ceremonie 'care priveşte spre viitor, având în acelaşi timp rădăcini în lunga tradiţie şi fastul monarhiei'.

Zi de sărbătoare naţională, în Marea Britanie, pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

 

Potrivit presei britanice, încoronarea va avea loc în conformitate cu dorinţa regelui Charles al III-lea, într-un context de criză economică, ceremonia urmând să dureze mai puţin şi să fie mai puţin costisitoare decât cea de la încoronarea mamei sale care a durat peste trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi prezenţi în Abaţie, potrivit Agerpres.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii va avea loc pe data de 6 mai 2023, în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura la Westminster Abbey din Londra şi care va urma etapele tradiţionale ale ungerii monarhilor din ultimii 1.000 de ani, a anunţat, marţi, Palatul Buckingham. 

Charles, în vârstă de 73 de ani, a devenit rege în mod automat la moartea mamei sale, Regina Elisabeta, în luna septembrie, însă grandioasa ceremonie de încoronare în onoarea sa şi a soţiei sale, Camila, care va fi încoronată regină, va avea loc sâmbată, 6 mai.

Cu multă tradiție și ritual, Regele va fi uns ca suveran și îi va fi pusă o coroană pe cap.

"Încoronarea va reflecta rolul monarhului în ziua de azi şi va privi spre viitor, trăgându-şi în acelaşi timp rădăcinile din lunga tradiţie şi din fastul monarhiei", conform comunicatului citat de AFP.

S-a decis ziua în care regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat

 

Experții consultați de BBC cred că ceremonia va fi totuși mai scurtă față de cele anterioare, dar acest lucru nu este confirmat de Buckingham Palace. Westminster Abbey a fost folosită pentru încoronări timp de peste 900 de ani.

Regii şi reginele Angliei şi, mai târziu, ai Marii Britanii şi ai Regatului Unit, au fost încoronaţi la Westminster Abbey, de pe vremea lui William Cuceritorul, din 1066.

Charles este al 41-lea monarh, într-o linie de succesiune ce îşi are originile la William şi va fi cel mai vârsnic monarh încoronat. Mama sa, care a murit la 96 de ani, la reşedinţa sa din Scoţia, deţine recordul pentru cea mai lungă domnie, de 70 de ani, potrivit Reuters.

Întâmplător, pe data de 6 mai 2023, nepotul Regelui, Archie, fiul Prințului Harry cu Meghan Markle, va împlini vârsta de 4 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel