Zelenski, înconjurat de spioni. O întreagă reţea de spioni ruşi a fost descoperită unde se aștepta mai puțin

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Guvernul Ucrainei era plin de agenți ruși infiltrați care trimiteau date direct la Kremlin. 

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, a declarat că în Secretariatul Guvernului a activat o întreagă reţea de agenţi inamici, nu doar un spion rus arestat luna trecută.

"La sfârşitul lunii august, un spion rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi a fost dispusă confiscarea bunurilor acestuia şi rambursarea tuturor cheltuielilor de cazare pentru perioada petrecută în centrul de arest preventiv. Aceasta este o 'recompensă' pentru ceea ce a făcut persoana respectivă, care a lucrat ca şef adjunct al unui departamentul secret şi a avut acces la documente clasificate, relatează Rador. 

Timp de trei ani, a cooperat cu Serviciul Federal de Securitate rus, le-a furnizat materiale (serviciilor speciale ruse, n.r.), dar SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei, n.r.) i-a descoperit activităţile la timp" - a explicat Şmihal.

Potrivit premierului ucrainean, în Secretariatul Guvernului de la Kiev nu a fost un singur spion, ci o întreagă reţea. Unul dintre suspecţi a fugit în străinătate ca refugiat, iar autorităţile fac acum demersuri pentru aducerea acestuia în ţară.

Denis Şmihal a mai precizat că unii dintre spioni au încheiat o înţelegere cu anchetatorii şi vor primi sentinţe mai uşoare. Premierul ucrainean a adăugat că spionul condamnat deja a transmis Rusiei diverse materiale, dar, datorită faptului că SBU i-a descoperit activitatea, o lungă perioadă de timp, acesta era, de fapt, parte a unei operaţiuni speciale, având acces la informaţii eronate.

Rusia susține că a descoperit un spion ucrainean în urmă cu doar câteva zile 

 

Serviciile de securitate (FSB) ruse au declarat marţi că au arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina, deschizând o anchetă pentru înaltă trădare, în plină ofensivă a Rusiei asupra vecinului său, relatează France Presse.

"FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse", au declarat serviciile de securitate într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, acest locuitor neidentificat din regiunea Moscovei, care conducea o fabrică aeronautică, "a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean (...), angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc "când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate +top secret+", se arată în comunicat.

O anchetă pentru "înaltă trădare" a fost deschisă, a precizat FSB, infracţiune pedepsită în Rusia cu ani grei de închisoare. Suspectul a fost plasat în detenţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel