Vot în Diaspora. Se va vota vineri, sâmbătă, duminică. Autoritatea Electorală, ANUNȚ pentru toți românii din afara granițelor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Coadă la secţia de votare din Chieri, Italia. Sursa foto: Alexandru Ioan Ionescu / Facebook
Coadă la secţia de votare din Chieri, Italia. Sursa foto: Alexandru Ioan Ionescu / Facebook

 Președintele Autorității Electorale Permanente Constantin Buică, a declarat, luni, la Parlament, că noua reglementare electorală va avea în vedere votul anticipat, votul prin corespondență și proceduri simple pentru secțiile de vot din diaspora.

"Proiectul pe care l-am pus în discuție la comisia specială are în vedere în primul rând preluarea pachetului propus de AEP în 2018, acel L 302 și la Camera PL-x 427 în sensul în care atunci reușeam să îmbunătățim legislația electorală fără a avea în vedere aceste probleme care s-au constatat la alegerile pentru Parlamentul European și pentru referendumul consultativ convocat de președintele României. Un proiect, 90% din proiect va rămâne în vigoare dar propunem ca inițiativa L 370 să fie abrogată în totalitate și să devină o lege nouă care să preia votul anticipat, votul prin corespondență, simplificarea procedurilor la secțiile de votare în străinătate și pregătirea pentru turul I și turul II al alegerilor prezidențiale așa cum s-a discutat și în spațiul public. Pentru alte tipuri de alegeri nu venim cu propunere de modificare a sistemului electoral", a declarat Constantin Buică, după participarea la ședința Comisiei speciale de cod electoral din Parlament.

Se va vota două zile anticipat, iar duminică va avea loc scrutinul 

 

Acesta a transmis că AEP vine cu propunerea ca vineri și sâmbătă să fie zile pentru vot anticipat iar duminica să fie scrutinul propriu-zis.

"Așa cum am discutat în primă etapă imediat după alegerile pentru Parlamentul European, veneam cu propunerea de 7 zile în spațiul public, au fost propus de către președintele Klaus Iohannis un număr de 8 zile, iar alte termene erau pentru sâmbătă, noi venim cu propunerea de vineri, sâmbătă și duminică, alegeri duminică, alegerile propriu – zise și votul anticipat vineri și sâmbătă pentru a cădea la media propunerilor făcute în spațiul public, iar Comisia Parlamentară va avea ocazia să vină cu extinderea sau reducerea acestui termen", a afirmat Buică.

Vot în Diaspora. Românii trebuie să se preînregistreze 

 

Șeful AEP a mai spus că preînregistrarea este singurul mod prin care să se știe în avans câți cetățeni vor vota în diaspora.

"Așa cum spuneți și dumneavoastră în 2016 votul prin corespondență din punct de vedere tehnic, din punctul nostru de vedere, din punct de vedere tehnic el a funcționat, din punct de vedere al intenției cetățenilor pentru a se înregistra pentru acest vot prin corespondență a fost un eșec, nouă mii și ceva de solicitări patru mii și ceva de buletine de vot sosite la biroul pentru cetățenii din străinătate. Preînregistrarea este singurul moment prin care am putea să știm în străinătate câți cetățeni își vor exercita dreptul la vot fie că este prin corespondență, fie că este vot anticipat, fie că este votul în ziua de duminică așa cum este votul clasic", a explicat Buică.

Președintele AEP a mai spus că proiectul elaborat de autoritatea din subordinea sa are în vedere și creșterea numărului de secții de vot în aceeași locație din străinătate.

"La secțiile de votare cred că nu există o limită de alegători, în țară limita este la 2.000 de alegători maxim, iar în străinătate organizare într-adevăr la nivelul legislației la momentul acesta prioritar este misiunea diplomatică, ambasada misiunii diplomatice consulare și trebuie lăsat la latitudinea misiunilor diplomatice să extindă numărul secțiilor de votare fie că e în sediul misiunii diplomatice. În proiectul nostru se va întâmpla această posibilitate, ca șeful misiunii diplomatice să dispună înființarea mai multor secții de votare în aceeași locație. Dacă într-o ambasadă unde spațiul permite, faci 5 secții de votare din start sunt nouă membrii ai secții de votare și nouă ștampile, nouă cabine", a conchis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel