Von der Leyen amenință subtil Italia: Putem tăia fondurile alocate dacă „prietenii lui Putin” câștigă alegerile. Salvini reacționează

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mesajul de avertisment al lui Von der Leyen către Italia îi irită pe candidații la alegeri. 'Ce este asta, o amenințare?', a întrebat-o Salvini pe von der Leyen.

Politicienii italieni i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu intervină în politica internă, după ce aceasta a avertizat că Europa are "instrumentele" necesare pentru a se ocupa de Italia dacă lucrurile merg într-o "direcție dificilă".

În timpul unei conferințe susținute joi la Universitatea Princeton, un participant i-a atras atenția lui von der Leyen că printre candidații la viitoarele alegeri legislative de duminică se numără "figuri apropiate lui Putin". "Vom vedea", a răspuns ea. "Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă - și am vorbit despre Ungaria și Polonia - avem instrumentele necesare", potrivit Politico.

Aceasta este o referire clară la capacitatea Comisiei Europene de a tăia fondurile alocate țărilor membre atunci când se consideră că acestea încalcă statul de drept. Săptămâna trecută, Comisia a propus să taie fonduri de 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei.

Von der Leyen amenință subtil Italia: Putem tăia fondurile alocate dacă „prietenii lui Putin” câștigă alegerile

 

Comentariul lui Von der Leyen a fost făcut cu doar o zi înainte ca în Italia campania electorală să se liniștească pentru weekend și a provocat furia mai multor candidați în ultima etapă a acesteia.

"Ce e asta, o amenințare? Este o aroganță nerușinată", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga. El i-a cerut lui von der Leyen să "respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian".

Salvini și Renzi reacționează

 

De asemenea, el a declarat la televiziunea italiană că "dacă cineva de la Bruxelles se gândește să taie fondurile care aparțin Italiei, pentru că Liga a câștigat alegerile, atunci trebuie să regândim această Europă", adăugând că "aceasta este o intimidare instituțională".

Chiar și Matteo Renzi, liderul liberal al partidului Italia Viva, favorabil UE, i-a cerut lui von der Leyen "să nu se amestece câtuși de puțin în afacerile italiene".

"Sunt sigur că își va clarifica sentința", a declarat un Enrico Letta, mai îngăduitor, care conduce Partidul Democrat de centru-stânga. El i-a asigurat pe alegătorii italieni că "nu există niciun șantaj din partea UE".

Alegeri în Italia: Un partid extremist postfascist, prima șansă la victorie, cu multe necunoscute. Ce înseamnă asta pentru Italia și UE

 

Coaliția de dreapta condusă de partidul extremist postfascist Fratelli d’Italia (Frații Italiei – FdI) are prima șansă la victorie în alegerile legislative anticipate de duminică, pe fondul dezacordurilor și dezorganizării din tabăra de centru-stânga. Lidera FdI Giorgia Meloni, singurul partid parlamentar aflat acum în opoziție la Roma, pare a fi cea care a câștigat inimile multor alegători, într-o perioadă dificilă pentru mulți italieni care se plâng de costurile tot mai mari ale energiei, ale cumpărăturilor de zi cu zi, inclusiv de prețul exagerat al obișnuitului lor espresso.

Și în vreme ce FdI ar deveni primul partid al dreptei extreme ajuns la conducerea Executivului italian după Benito Mussolini, mai exact la vreo sută de ani după dictatorul fascist, Meloni asigură că guvernarea ei va fi una conservatoare, pragmatică, europeană și pro-atlantică.

Discursul ei nu i-a convins pe opozanții politici, dar unii comentatori cred că Meloni va merge într-adevăr pe cartea pragmatismului, alegând ca partidul ei să devină principalul reprezentant al dreptei în Italia. Suficiente întrebări deschise rămân valabile însă atunci când vine vorba despre dimensiunea victoriei dreptei și despre direcția și stabilitatea unei viitoare coaliții în care Meloni va trebui să negocieze cu principalul rival Matteo Salvini, șeful Ligii, și cu nemuritorul Silvio Berlusconi, liderul celui Forza Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel