Volodimir Zelenski cere Elveţiei să ia măsuri contra oligarhilor ruşi: „În băncile voastre stau banii oamenilor care au pornit acest război“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Elveţiei să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi, care din ''frumoasele oraşe elveţiene'' contribuie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un mesaj adresat miilor de participanţi la un protest anti-război desfăşurat la Berna, Zelenski i-a mulţumit Elveţiei pentru sprijinul acordat după ce armata rusă a început invadarea Ucrainei, în 24 februarie, dar a schimbat tonul atunci când s-a referit la sectorul financiar elveţian.

''Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros. Aceasta este şi o luptă împotriva răului, astfel încât conturile lor să fie îngheţate. Şi aceasta ar fi o luptă şi o puteţi face'', a spus şeful statului ucrainean.

''Ucrainenii simt ce înseamnă ca oraşele să fie distruse. Ele sunt distruse din ordinul unor oameni care trăiesc în frumoase oraşe europene, elveţiene, şi care se bucură de proprietăţi în oraşele voastre. Ar fi într-adevăr bine să îi privaţi de aceste privilegii'', a subliniat Volodimir Zelenski în mesajul adresat elveţienilor.

Volodimir Zelenski cere Elveţiei să ia măsuri contra oligarhilor ruşi



Elveţia, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat sancţiunile UE contra unor indivizi sau entităţi din Rusia, porivit Agerpres.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut întreprinderilor elvețiene să înceteze să mai coopereze cu Rusia și băncilor să înghețe activele celor care au declanșat războiul. El a menționat încă o dată compania elvețiană Nestle, care refuză să părăsească piața rusă.

Zelenski a spus acest lucru în mesajul său video adresat elvețienilor.

"Vreau să deveniți ucraineni care să simtă cum este să fie distruse orașe pașnice. Distrugeți la ordinul celor care iubesc să trăiască în comunitățile voastre, în frumoasele comunități elvețiene, care se bucură de proprietăți imobiliare în orașele voastre", a spus el.

Zelenski, către bancherii elvețieni: „În băncile voastre stau banii oamenilor care au pornit acest război“

 

"Vreau să fiți ca ucrainenii în materie de afaceri. Despre afacerile care funcționează în Rusia indiferent de situație. În ciuda tuturor copiilor noștri uciși. În ciuda oamenilor uciși. În ciuda orașelor ruinate. Ca și orașul nostru Mariupol, eroicul Mariupol, care se află într-o blocadă totală, fără mâncare, fără apă, fără electricitate și sub bombe de săptămâni întregi", a subliniat șeful statului.

El a adăugat că "Mâncare bună. Viață bună", acesta fiind sloganul companiei elvețiene Nestle, care refuză să părăsească Rusia.

"Vreau ca voi toți elvețienii să deveniți acum - ca noi toți ucrainenii. Vreau ca tu și cu mine să nu ratăm acum șansa noastră comună. O șansă de a restabili pacea și de a opri orice război. Pentru că atunci când Elveția este cu tine, ești cu siguranță un om de succes. Pentru că atunci când Ucraina este cu tine, ești cu siguranță puternic", a spus Zelenski.

O mare conferință "de dragul transformării Ucrainei" este planificată pentru luna iulie la Lugano, în Elveția, a spus el.

"La fel și un alt summit al primelor doamne și domni. Și cred, știu că le putem organiza anul acesta pe teritoriul vostru. De dragul reconstrucției și dezvoltării Ucrainei. De dragul reafirmării a ceea ce este mai bun în inimile voastre, în inimile noastre. În inimile tuturor celor care luptă pentru libertate", a conchis el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel