Viorica Dăncilă, la moțiunea de cenzură: „Mistificați ADEVĂRUL”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat în aceste momente moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie vor demiterea Guvernului Dăncilă. 

Ajunsă la pupitru, premierul Viorica Dăncilă susține faptul că este a treia oară când vine în Parlament pentru o moțiune de cenzură și că Opoziția nu este o alternativă la guvernare. 

„E a treia oară când vin în Parlament la o moțiune de cenzură și observ mistificarea adevărului, lipsa unei soluții viabile, supremația jignirilor în fața bunului simț. De fapt, întregul text al moțiunii arată incapacitatea Opoziției de a livra un proiect serios pentru binele țării.

Nu reprezentați o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriți să veniți la guvernare? Eu știu că nu. Nu am văzut din partea dvs nici o opinie concretă, nici o inițiativă. Am văzut multe metafore și sloganuri, vreți să taxați IT, să eliminați voucherele de vacanță, să reduceți și să tăiați.

Ce vor câștiga românii dintr-o eventuală venire a dvs la guvernare? Austeritate, sloganuri? Dacă e așa, trebuie să vă asumați că sunteți alianța austerității. E a treia oară când veniți fără vreo viziune. Amatorismul dvs mă surprinde, dar am încredere în români.

Coaliția PSD ALDE a adus creștere economică mai mare decât în 2009-2016. Efectivul salariaților a ajuns la maximum din ultimii ani. În doi ani de guvernare, veniturile s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016. Această guvernare nu lasă pe nimeni în urmă. Spune Eurostat că românii o duc mai bine.

Mai sunt multe de făcut, de aceea acest guvern are toată determinarea să-și continue mandatul. Guvernarea nu e despre circ, jigniri și instabilitate. Dacă veți ajunge la guvernare veți fi obligați să vorbiți despre veniturile oamenilor, educație, sănătate. Va trebui să demonstrați cum puteți fi mai buni decât noi.

Am adus venituri suplimentare la buget mai mari decât au adus la un loc toți premierii semnatari ai acestei semnături. În punem la socoteală și pe premierul Boc. În decembrie 2016 susțineați că majorările pe care le anunțat nu sunt sustenabile și că vom aduce România în colaps. Datele economice vă contrazic. Aruncați cu vorbe goale, dar nu răspundeți pentru că nu puteți la argumentele incontestabile pe care vi le punem în față.

Datoria publică a scăzut la 34,9% din PIB, sub jumătate din media europeana și a patra cea mai mică datorie netă din PIB la nivelul UE.

O altă minciună: Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a majora pensiile de la 1 ianuarie 2019. Din 2017, pensiile s-au mărit în avans. Înțeleg că vă e greu să pricepeți, dvs ați tăiat veniturile românilor. Anul trecut de la 1 iulie am majorat în avans față de 1 ianuarie, iar majorarea de la 1 septembrie nu e o întârziere, ci o creștere în avans față de ianuarie 2020.

Vă atrag atenția să nu mai răspândiți în spațiul public minciuni. Suntem un guvern responsabil, avem bani de pensii și salarii. Cea mai mare minciună în această moțiune e că guvernul ar fi întârziat majorarea alocațiilor de stat pentru copii
Întârzierea majorării alocațiilor a venit din întârzierea bugetului de stat de către președintele Iohannis.

Dincolo de aceste mistificări, metafore și sloganuri, lăsați să se vadă un adevăr de necontestat: admiteți că am mărit pensii, salarii și alocații.

Noi creștem venituri, dvs le tăiați. Noi reducem taxe, dvs le majorați. Noi construim, dvs demolați”, a declarat Viorica Dăncilă.

 

Despre Valea Uzului

 

„Incidentul de la Valea Uzului a fost puternic inflamat de interese electorale. Resping orice acțiune radicală, orice act de violență etnică. Abordarea politică a unui astfel de subiect generează tensiuni și instigă la ură. Am căutat soluții care să asigure dreptul sfânt de cinstire a eroilor. MApN să preia administrarea Cimitirului și să oferim statutul de cimitir internațional.

E o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. MApN a propus omologilor din Ungaria o întâlnire de lucru în 23-24 iunie. Prin dialog vom găsi cele mai bune soluții.

Voi respecta comunitatea maghiară indiferent de votul UDMR de azi. Nu voi tolera însă punerea în scenă a unor provocări interetnice în România”, a mai spus Dăncilă.

 

Despre președinția Uniunii Europene

 

„Avem realizări importante. Repunerea pe agenda europeană a ideii de coeziune ca valoare europeană, am militat ca această idee să se regăsească în politicile și resursele UE. Cele peste 100 de dosare finalizate reprezintă o performanță remarcabilă.

Am reușit să avansăm considerabil agenda socială și de reducere a inegalităților. Bilanțul este fără îndoială unul pozitiv
Pentru dvs contează doar jocul politic pe care îl practicați, nu contează că promovați instabilitatea”, a mai punctat Dăncilă.

 

Despre votul la europarlamentare

 

„Imputați guvernului că a revenit la votul uninominal pentru alegerea președinților CJ, deși aduce mai multă legitimitate acestei funcții. Să înțeleg că doriți ca această funcție să fie ocupată în urma unui troc politic?

Nu mă intimidați, sunt un om onest și responsabil.

Am suplimentat secțiile de votare la un număr dublu față de celelalte alegeri pentru PE. Guvernul a acționat conform legii”.

 

Concluzii

 

„În final, aș vrea să fac un apel la rațiune și la bun simț. Moțiunea nu vine cu argumente valide și nu oferă soluții. Care e soluția politică a acestei moțiuni, unde e responsabilitatea partidelor care o susțin?

Țara are nevoie de stabilitate și continuitate. Vă îndemnă să nu votați moțiunea și să refuzați intrarea României în haos”, a conchis Dăncilă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel