Violeta Alexandru: „Oamenii îmi scriu că trimit petiții ITM-urilor și că nu se vede nicio reacție“

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
violeta_alexandru
violeta_alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis, într-o postare pe facebook, că inspectoratele de muncă ar trebui să așeze petițiile oamenilor în centrul acțiunilor de control.

 

„Până nu mă lămuresc dacă și în ce măsură sunt luate în considerare petițiile oamenilor adresate ITMurilor pentru eventuale abuzuri ale angajatorilor, nu renunț. Mi se tot prezintă statistici peste statistici și, totuși, oamenii îmi scriu că trimit petiții ITMurilor și că nu se vede nicio reacție. Aș vrea ca ITMurile să așeze petițiile oamenilor în centrul acțiunilor de control. În general, trebuie să se întâmple acest lucru dar, mai ales, în această perioadă în care, pe fondul emoțiilor, este posibil ca unii angajatori să fi luat decizii pripite (considerându-le justificate pe fondul scăderii încasărilor), ce au consecințe asupra drepturilor angajaților. Am mers astăzi, într-o vizită neanunțată, la ITM București. Găsindu-i pe șefi la o discuție în birou, le-am cerut ca în fiecare dimineață să fie pe teren alături de echipa lor. Cred în puterea exemplului“, a scris ministrul Muncii.

Oficialul de la Ministerul Muncii a mai transmis că petiţiile se înregistrează, dar nu se vede un efect al acestor sesizări. „Vin foarte multe petiții, sute pe zi. De înregistrat, se înregistrează, dar nu se vede un efect al acestor sesizări în dinamizarea acțiunilor de verificare. Repartiția cazurilor pentru declanșarea acțiunilor de verificare se face de către Inspectorul Șef. Nu este normal. Mă gândesc la un sistem, inspirat din domeniul justiției pentru alocarea dosarelor, care să repartizeze aleatoriu (folosind anumiți algoritmi) petițiile la inspectori. Am întrebat de ce nu se sesizează când văd șantiere în care muncitorii nu au măsuri de protecție adecvate. De ce nu îi văd în teren, fără să facă abuzuri în control, pentru că nici angajatorii nici angajații nu au nevoie de exces de zel. S-au ridicat să îmi aducă statistici“, a mai scris Violeta Alexandru. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel