Vin banii de la stat: câte 600 de lei de persoană! Măsura intră în vigoare din aprilie

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Începând din luna aprilie, valoarea tichetului de creșă crește la 600 de lei.

Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de creșă crește cu 30 de lei. Astfel, tichetele ar valora 600 de lei pe lună din aprilie, potrivit documentului. 

"Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei", potrivit unui document al Ministerului Muncii.

Aceiași valoare va fi aplicată și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023. 

Se poate discuta de o indexare a valorii tichetului cu 300 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit  Ordinului MMSS nr. 1.306/2022. 

La Parlament a fost înregistrată recent o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.

Mai exact  deși se indexează anual valoarea acestui tichet, practic, el nu este acordat, susțin parlamentarii care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă. 

Tichetele creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat.

Tichetele de creșă pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Tichetele de creșă se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel