Venitul de cetățean pentru străinii stabiliți în Germania. Condiții noi: Numărul beneficiarilor români de Bürgergeld va crește

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Din ce în ce mai mulți străini din UE au dreptul la venitul de cetățean, în Germania.  După noua reformă a Bürgergeld din 2023,  mai mulți bulgari și români se încadrează pentru a primi acestă sumă de bani în Germania decât în urmă cu nouă ani.

Venitul de cetățean este o prestație socială de stat pentru persoanele care sunt capabile să muncească și care nu se pot întreține din resurse proprii, adică din veniturile și bunurile proprii.

Nu numai cetățenii germani au dreptul la aceste prestații, ci și străinii cu un statut de ședere valabil (permis de ședere) în Germania. În special, străinii din UE au, de asemenea, dreptul la un venit de cetățean.

Venitul de cetățean pentru străinii stabiliți în Germania

 

Există libertate de circulație în cadrul Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că germanii pot locui și lucra în orice stat UE, dar și că străinii din UE pot locui și lucra în Germania.

Această libertate de circulație se aplică acum - în 2023 - în toate statele UE. Cu toate acestea, până acum nouă ani, românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania.

În prezent, aproximativ o jumătate de milion de persoane din România și Bulgaria lucrează în Germania. Însă nu toți cei care locuiesc aici au un loc de muncă pe termen lung. În rândul acestora, numărul celor care primesc venitul de cetățean s-a triplat. 150.000 de persoane primesc venitul de cetățean

Cu toate acestea, nu este vorba de o imigrație țintită în sistemul social. Ceea ce este incontestabil, însă, este că în 2023, în mod decisiv mai mulți bulgari și români vor primi Bürgergeld în Germania decât în urmă cu nouă ani.

Condiții noi: Numărul beneficiarilor români de Bürgergeld va crește

 

 

Potrivit comunicatelor de presă, acest lucru rezultă din datele Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Dacă se convertesc cifrele absolute într-o cotă de venit al cetățeanului, rezultă că, pentru cetățenii români și bulgari de vârstă activă din Germania, aceasta este de aproximativ 8%.

Ca o comparație, raportul dintre persoanele de vârstă activă din Germania și cele din statele membre ale UE în ansamblu este de aproximativ 7%.

De asemenea, trebuie făcută o distincție între români și bulgari. Doar 7% dintre românii apți de muncă primesc venitul de cetățean, ceea ce este mai puțin decât media UE pentru străini. Dintre bulgari, aproximativ 18% primesc un venit de cetățean în Germania.

Venitul de cetățean a crescut în 2023

 

Noul venit de cetățean a intrat în vigoare din ianuarie 2023. Pentru beneficiarii de sprijin pentru venitul de bază, reforma înseamnă, de asemenea, mai mulți bani în cont. Rata standard a crescut cu 53 de euro pe lună odată cu reforma Hartz IV. În loc de 449 de euro, aceștia primesc acum 502 euro pe lună.

Nu toți beneficiarii venitului de cetățean primesc rata standard. De asemenea, beneficiul real poate fi diferit, deoarece în calcul se iau în considerare mai mulți factori. De exemplu, sunt luate în considerare condițiile de trai, copiii sau boala. Dar și cei care câștigă bani în plus, au active sau, de exemplu, dețin proprietăți imobiliare, au un drept diferit la ajutorul pentru venitul de bază. 


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel