Posterul prin care elvețienii sunt rugați să-și denunțe vecinii care fac risipă de căldură este un fals, iar guvernul federal nu are nimic de-a face cu apelul și se distanțează „sub toate formele de mesaj”, a transmis Departamentul de Energie, scriu publicațiile elvețiene Blick și 20minuten, preluate de Libertatea.
„Vecinul încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați”. Textul se află pe un presupus afiș publicitar și circulă pe diverse servicii de mesagerie precum Signal și Telegram, dar și pe Twitter, Facebook sau Instagram din 10 septembrie.
Posterul, care înfățișează o femeie vorbind la telefon, are, în colțul din stânga sus, stema Confederației Elvețiene, iar numărul de contact scris este cel al serviciului de presă și informare al Departamentului de Energie! Potrivit afișului, există și o recompensă de 200 de franci elvețieni (n.r. 200 de euro) dacă pârăști un vecin care folosește gazul în exces pentru a-și încălzi apartamentul!
Simone Hug, specialist în comunicații la Departamentul elvețian de Energie, a declarat că guvernul federal nu a avut nimic de-a face cu acest apel și s-a distanțat oficial de el. „Nu există astfel de afișe federale și nici nu cerem ca oamenii să fie reclamați”, a spus Hug, potrivit sursei citate.
Încă nu este clar cine se află în spatele falsului. Dar știrile au trecut deja granița. Ziarul slovac Zem&Vek a preluat imaginea presupusului afiș și a scris: „În Elveția, autoritățile au început un fel de cooperare cu populația în ceea ce privește risipa de energie”.
Ceea ce este sigur este că imaginea a fost luată de pe site-ul Freepik, care oferă peste 25 de milioane de imagini.
Legea din Elveția stipulează că în clădirile încălzite cu gaz, temperatura interioară nu trebuie să depășească 19C
Conform recomandărilor CE, în această iarnă, europenii vor fi nevoiți să limiteze consumul de energie, sub orice formă ar fi ea. Elvețiaa gândit deja un eventual set de măsuri, dar și sancțiuni, în cazul în care acestea nu sunt respectate .
Consiliul Federal Elvețian a indicat deja măsurile legislative adecvate impunerii acestei reduceri a consumului de energie. În cazul în care se termină gazul în timpul sezonului rece, guvernul federal ar putea într-adevăr să ia măsuri.
Cei care încalcă liniile directoare ale guvernului riscă o amendă sau chiar închisoarea. În cazul încălcării deliberate a orientărilor, ar putea fi aplicată o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Chiar și în cazul încălcării neglijente a măsurilor, este posibilă o amendă de până la 180 de zile.
Acest lucru este prevăzut în Legea federală privind alimentarea țării cu energie electrică, la care Departamentul pentru Afaceri Economice (DEF) face referire în mod explicit într-un document oficial.
În cazul unui posibil deficit de energie în această iarnă, Legea federală privind aprovizionarea economică din Elveția stipulează ca în clădirile încălzite cu gaz, temperatura interioară nu trebuie să depășească 19C, apa caldă nu mai poate fi încălzită la mai mult de 60C.
Caloriferele sau aerotermele cu aer cald ar fi interzise. Saunele și piscinele ar trebui să rămână oprite.
Cei care încalcă aceste reguli riscă să primească o amendă sau chiar să fie pedepsiți cu închisoarea!
Controalele nu sunt excluse, mai ales dacă sunteți raportat de un vecin nemulțumit sau de un justițiar de cartier prea zelos. În astfel de cazuri, oricine se încălzește la 20 de grade în loc de 19 se poate aștepta la o amendă. Purtătorul de cuvânt al DEF confirmă, de asemenea, acest lucru, cel puțin "dacă infracțiunea a fost raportată și verificată și a putut fi apoi dovedită".
Încălcarea intenționată a regulilor ar putea duce la o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.
Chiar și în cazul încălcării prin neglijență este posibilă o amendă între 30 de franci și 3.000 de franci.
Contravenții și chiar infracțiuni
"Încălcările legii privind aprovizionarea națională sunt întotdeauna infracțiuni, iar în unele cazuri chiar crime, și trebuie urmărite din oficiu de către cantoane", explică purtătorul de cuvânt al DEF, Markus Spörndli. Prin urmare, legea nu oferă "nicio bază pentru amenzi".
Cu toate acestea, sancțiunile pecuniare nu ar trebui să fie neapărat mai mari decât amenzile și pot fi tratate de procuratură prin intermediul unei ordonanțe penale, a explicat Markus Spörndli. De exemplu, rata zilnică pentru sancțiunile pecuniare este de obicei de minimum 30 CHF și de maximum 3 000 CHF. "Numărul de zile-amendă se stabilește în funcție de infracțiune", continuă purtătorul de cuvânt. Iar cuantumul amenzii de o zi este stabilit în funcție de situația personală și economică a contravenientului.
-----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News