Va adopta Austria săptămâna de lucru de 4 zile? Guvernul caută soluții pentru a atrage mai mulți muncitori

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Autoritățile din Austria analizează introducerea săptămânii de lucru de 4 zile în anumite domenii
Autoritățile din Austria analizează introducerea săptămânii de lucru de 4 zile în anumite domenii

În timp ce sindicatele din Austria cer introducerea săptămânii de lucru de 40 de ore, autoritățile caută soluții pentru a face legislația mai atractivă pentru cei care muncesc cu normă întreagă. 

Pe măsură ce se fac tot mai multe apeluri pentru a face munca cu normă întreagă mai atractivă, companiile și sindicatele din Austria caută modalități de a atrage mai mulți angajați. Ministrul austriac al muncii, Martin Kocher (OVP), a stârnit dezbateri atunci când a declarat că țara ar trebui să facă mai atractivă munca cu normă întreagă, și a discutat despre o eventuală reducere a beneficiilor pentru cei care au un loc de muncă cu jumătate de normă. 

În ciuda criticilor puternice, mulți spunând că o astfel de măsură nu ar aduce mai mulți oameni la normă întreagă, ci ar afecta femeile care lucrează cu fracțiune de normă și care au grijă de copii și de rudele mai în vârstă, el a revenit recent asupra acestei afirmații în timpul unui interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii ZIB2, scrie publicația The Local.

El a afirmat că "schimbarea demografică" din Austria, cu multe persoane care urmează să se pensioneze în următorii ani exact când companiile vor avea nevoie de mai mulți lucrători, pune presiune asupra sistemului de muncă.

Cum arată acum săptămâna de lucru?

 

În prezent, săptămâna de lucru în Austria este în medie de 40 de ore, dar numărul real de ore depinde de negocierile colective și chiar de contractele individuale. Unele industrii au o săptămână de lucru de 38 de ore, de exemplu. 

Prin lege, lucrătorii pot avea o durată a schimburilor de până la 12 ore (cu pauze de 30 de minute la fiecare șase ore). La sfârșitul zilei de lucru, angajatul are dreptul la o perioadă de odihnă neîntreruptă de cel puțin unsprezece ore. Perioada de repaus săptămânal va depinde, de asemenea, de acordurile de muncă, dar, în principiu, constă în 36 de ore neîntrerupte.

Toate acestea sunt pentru un loc de muncă cu normă întreagă, dar angajații și angajatorii pot conveni asupra unor relații diferite, inclusiv "flexitime", cu ore de începere și de încheiere a activității în cadrul unui cadru, formând, de exemplu, "blocuri de muncă". 

Munca cu "fracție" de normă ar fi orice lucru sub 40 de ore sau un timp de lucru standard mai scurt, stipulat de contractul colectiv de muncă. Legea prevede că angajații cu fracțiune de normă nu pot fi dezavantajați în comparație cu lucrătorii cu normă întreagă și sunt obligați să lucreze ore suplimentare doar dacă acest lucru se potrivește cu propriile interese (cum ar fi, de exemplu, cu îngrijirea copiilor).

Ce reprezintă propunerea privind săptămâna de 4 zile?

 

Principala propunere aflată pe masă este apărată de sindicatele din Austria. Reprezentanții lucrătorilor vor să introducă o săptămână de 36 de ore cu compensare salarială integrală. În multe cazuri, numărul de ore nu ar urma să fie redus drastic. În schimb, muncitorii ar putea avea zile de lucru de 9 ore. 

Unele sindicate merg mai departe, menționând experimentele din companiile IT din Viena care au trecut la săptămâni de 32 de ore cu rezultate bune. 

Luni, 27 februarie, sindicalistul SPO Josef Muchitsch s-a pronunțat în favoarea unui experiment pilot bazat pe modelul britanic. Un studiu britanic publicat în februarie a arătat rezultatele unei săptămâni de patru zile: angajații se îmbolnăvesc mai rar, își schimbă mai rar locul de muncă, sunt mai mulțumiți și mai puțin stresați.

În același timp, productivitatea nu a avut de suferit. Dimpotrivă, 56 dintre cele 61 de companii dintr-o gamă largă de industrii care au luat parte la proiectul pilot doresc să rămână la o săptămână mai scurtă, după cum a relatat publicația ORF.

În schimb, patronatele nu sunt foarte entuziasmate de acest lucru.

"Dacă vreți să păstrați oameni buni în aceste companii și industrii, nu există nicio posibilitate de a opri acest tren", a spus el.

Cât de probabilă este introducerea săptămânii de lucru de 4 zile

 

O săptămână de lucru de 4 zile are controversele sale, mai ales atunci când vine vorba de angajatori. Cu toate acestea, economiștii au declarat că un astfel de proces ar putea fi imaginat în anumite sectoare, inclusiv în industriile creative, profesiile de management și profesiile din domeniul serviciilor cu o proporție mare de digitalizare. 

"Ceea ce poate fi o problemă este dacă se introduce acest lucru în toate industriile dintr-o dată", a declarat economistul Monika Köppl-Turyna de la Eco Austria.

Ea a adăugat: "Să luăm alte industrii pe care sindicatul nu le citează din motive întemeiate: Un ofițer de poliție nu mai poate crește productivitatea, nici un profesor. Profesiile din domeniul sănătății, care sunt deja supuse unei presiuni ridicate, nu pot face la fel de mult în 30 de ore ca în 40."

Cu toate acestea, companiile austriece care suferă deja presiunea deficitului de forță de muncă ar putea adopta săptămâna de 4 zile mai devreme decât un proces la nivel național. Companiile din domeniul IT oferă deja beneficii, inclusiv o săptămână mai scurtă, un program de lucru flexibil sau muncă hibridă. Dar mai mult chiar, industriile tradiționale au ales această cale în căutarea de lucrători.

Compania publică Wiener Linien din Viena, care operează servicii de transport public în capitala austriacă, a introdus anumite beneficii pentru lucrători și are un program pilot în curs de desfășurare, în cadrul căruia unii angajați lucrează patru zile pe săptămână. Angajații lucrează în continuare 37,5 ore pe săptămână, dar le repartizează pe patru zile. 

În acest moment este prea devreme pentru a cunoaște rezultatele acestui experiment, dar, având în vedere că societatea dorea să angajeze 900 de persoane pentru a înlocui o forță de muncă care se pensionează, a trebuit să facă aceste posturi mai atractive.

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel