USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora

Alexandra Curtache |
Data publicării:
USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora / Foto: Ilustrativ (pixabay.com)
USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora / Foto: Ilustrativ (pixabay.com)

USR acuză PNL că vrea să introducă o taxă pe pensiile românilor care se întorc din diaspora, considerând această inițiativă nedreaptă față de cetățenii care au muncit în afara țării pentru a-și asigura un trai mai bun. 

Potrivit declarațiilor recente, Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș din partea PNL, ar fi propus introducerea acestei taxe prin intermediul unui amendament la Ordonanța trenuleț, discutată în ședința comună a Comisiilor de Muncă și Buget din Senat.

Reprezentanții USR consideră că românii care și-au petrecut o mare parte din viață lucrând în străinătate nu ar trebui să fie penalizați dacă aleg să se întoarcă în țară pentru a-și petrece bătrânețea alături de familie. Oana Țoiu, deputată USR, a subliniat că acești români au plecat în străinătate din nevoie și nu din dorința de a o face, iar statul român ar trebui să le ofere sprijin și recunoștință pentru contribuția lor la economia țării.

„Românii ajunși acum la pensie au plecat să muncească în alte țări de nevoie, nu de bucurie și este cinic ca statul român să îi pedepsească dacă acum aleg să se întoarcă acasă să își vadă nepoții crescând. Cum sa iei din pensiile muncite, contributive, ca sa finanțezi măriri de pensii speciale? USR se opune ferm suprataxării pensiei câștigate de diaspora și am depus deja legi pentru sprijinul acestora privind prelungirea termenelor de completare a vechimii, pentru eliminarea absurdități de a merge la fiecare 6 luni la ambasade să declare că nu au murit și calculul corect”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, conform EurActiv.

 

Taxarea concediilor medicale

 

De asemenea, USR critică intenția coaliției PSD – PNL de a impune o taxă de 10% pe concediile medicale, care ar urma să intre în vigoare începând cu acest an. Această decizie este considerată drept o greșeală și o nedreptate față de persoanele care beneficiază de astfel de concedii, iar USR a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea acestei taxe.

Îngrijorarea USR față de aceste măsuri fiscale este împărtășită și de UDMR, care critică atitudinea coaliției de a introduce și apoi de a încerca să elimine rapid taxele fără o analiză temeinică și fără a consulta și alte partide politice.

În contextul acestor acuzații și controverse, deciziile privind introducerea și eliminarea unor taxe par să fie motivate mai mult de interese politice decât de preocuparea pentru binele cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel