Uniunea Europeană susține că are ''dovezi'' pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia au fost furnizate de Iran

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Uniunea Europeană susține că are ''dovezi'' pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia au fost furnizate de Iran
Uniunea Europeană susține că are ''dovezi'' pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia au fost furnizate de Iran

O purtătoare de cuvânt a UE a anunţat miercuri că blocul comunitar a adunat "dovezi" pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP şi dpa.

"Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm", a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată "în cursul săptămânii", au menţionat surse diplomatice.

Miniştrii de externe ai UE au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei, Borrell afirmând atunci că este nevoie de "dovezi concrete", după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat în ce le priveşte miercuri că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lui septembrie.

"De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip", se arată într-o postare a forţelor aeriene pe Telegram.

Vezi și

Noi atacuri ruse au avut loc miercuri asupra Kievului şi în alte regiuni ucrainene

 

Mai multe explozii au fost auzite miercuri în centrul Kievului, la scurt timp după declanşarea sirenelor antiaeriene, informează AFP.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat ulterior că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât "mai multe rachete ruse" deasupra Kievului.

De la începutul acestei săptămâni, capitala ucraineană a fost atacată de mai multe ori de drone kamikaze ruse. Aceste lovituri care vizează în special infrastructuri energetice s-au soldat cu cinci morţi, printre care, luni, o femeie însărcinată.

Cu puţin timp înainte de explozii, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a informat pe Telegram că apărarea antiaeriană este "în acţiune" în această zonă.

 

O dronă de fabricaţie iraniană a explodat la Cernigov



Guvernatorul regiunii Viniţa, sud-vestul Ucrainei, a afirmat la rândul său pe Telegram că regiunea a fost vizată de rachete ruse şi i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că a doborât două rachete ruse în regiunea Cernigov, în nordul ţării. 

Miercuri, Uniunea Europeană a anunţat că are "dovezi" care demonstrează că dronele utilizate de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi că pregăteşte sancţiuni împotriva Teheranului.

În total, forţele aeriene ucrainene au afirmat miercuri că, de la mijlocul lui septembrie, au distrus 223 de drone iraniene. Teheranul a negat de mai multe ori în ultimele zile că a furnizat arme şi drone Rusiei pentru invazia ei asupra Ucrainei, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel