Ungaria susține că are nevoie de 750 milioane euro ca să renunțe la petrolul rusesc 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Ungaria pune în continuare piedici Uniunii Europene care încearcă să adopte o strategie rapidă prin care Europa să poată renunța la petrolul rusesc. 

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a semnalat miercuri că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro, o cifră mult inferioară celei de 18 miliarde euro la cât a evaluat luni costul transformării structurii energetice a Ungariei, relatează agenţia EFE.

"Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro", a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Această sumă este mult inferioară celei pe care chiar Szijjarto o avansase luni.

"Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi ungurii speră să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro", a spus el luni.

Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, argumentând cu ridicatul cost pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia.

CE şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind sprijinul Ungariei legat de sancţiuni, care trebuie aprobate în unanimitate de partenerii comunitari, relatează Agerpres.

Germania va renunța la petrolul din Rusia până la finalul anului

 

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg.

Eforturile Berlinului destinate încheierii de contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese, iar guvernul german este încrezător că poate rezolva problemele de logistică rămase în decurs de şase-şapte luni, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

În condiţiile în care miniştrii de Externe din UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta o nouă rundă de sancţiuni impuse Rusiei, diplomaţii au lansat ideea unei amânări a embargoului după ce Ungaria s-a opus la propunerea iniţială a Comisiei Europene, pe motiv că încetarea importurilor de petrol din Rusia ar crea probleme pentru economia sa.

În schimb, oficialii citaţi de Bloomberg susţin că guvernul condus de cancelarul german Olaf Scholz este hotărât să continue cu planul său naţional de încetare a importurilor de petrol din Rusia, ca parte a sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit cifrelor oficiale, ponderea ocupată de ţiţeiul rusesc în consumul de petrol al Germaniei a scăzut deja până la 12%, de la un nivel de 35% înaintea războiului din Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel