Ungaria. De azi intră în vigoare noile măsuri impuse de autorități, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
restrictii_noi_ungaria
restrictii_noi_ungaria

Începând de astăzi, în Ungaria au intrat în vigoare noi măsuri restrictive impuse de răspândirea epidemiei de coronavirus. Măsurile au fost anunțate de săptămâna trecută, în încercarea de a lupta cu un al treilea val 'foarte puternic' al epidemiei de COVID-19, luând decizia de a închide de azi şcolile primare, grădiniţele, aproape toate magazinele şi serviciile, transmit Reuters şi MTI.

Astfel, majoritatea magazinelor vor fi închise pentru două săptămâni, însă magazinele alimentare, farmaciile, drogheriile, benzinăriile, magazinele cu hrană pentru animale, tutungeriile şi filialele bancare vor rămâne deschise.

În restaurante, va funcţiona doar partea de catering. Grădiniţele vor fi închise până la sfârşitul vacanţei de primăvară, 7 aprilie, iar şcolile vor trece la învăţământul online. Furnizorii de servicii utilitare vor putea fi contactaţi doar online, respectiv prin telefon. 

În condiţiile unui număr record de 6.278 de cazuri noi de infectare anunţat, săptămâna trecută, cel mai ridicat din ultimele trei luni, provocat mai ales de propagarea variantei britanice a coronavirusului, prim-ministrul Viktor Orban se confruntă cu o provocare politică din ce în ce mai mare. Orban, pe care îl aşteaptă o bătălie electorală în prima jumătate a anului viitor, menţinuse deschise magazinele şi activităţile industriale spre a limita impactul pandemiei asupra economiei, care a înregistrat în 2020 o scădere cu 5%. 'Al treilea val (de epidemie) este puternic, foarte puternic şi mai rău decât a fost al doilea val', le-a spus joi reporterilor şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

 

Măştile rămân obligatorii în toate spaţiile publice



Gulyas a explicat că, în Ungaria, campania de vaccinare s-a accelerat, însă nu se desfăşoară suficient de rapid pentru a opri noul val. Noile măsuri prevăd că şcolile primare şi grădiniţele vor rămâne închise până la 7 aprilie, lecţiile trecând în online. Toate magazinele - exceptându-le pe cele alimentare, farmaciile şi benzinăriile - vor fi închise între 8 şi 22 martie, la fel şi serviciile, mai puţin cele private de sănătate.

Sălile de sport vor fi închise pentru public timp de două săptămâni, dar exerciţiul fizic în aer liber va fi permis cu respectarea regulilor de distanţare socială. Totodată, guvernul le cere angajatorilor să le permită salariaţilor, mai ales celor cu copii, să lucreze de acasă în toate situaţiile în care este posibil, a adăugat Gulyas, menţionând că măştile rămân obligatorii în toate spaţiile publice.

Vor fi impuse controale mai stricte la graniţe, însă transportul de mărfuri şi traficul de tranzit nu vor fi restricţionate, a precizat el.
'Sperăm că ne aflăm în ultima fază a pandemiei şi, în câteva săptămâni sau luni, vom ajunge la nivelurile de vaccinare ce vor permite o redeschidere (a economiei), care va începe din 22 martie în mod gradual', a mai afirmat el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel