EXCLUSIV  Un român din Anglia, despre deputații și senatorii de diaspora: "Pe mine nu mă reprezentați. Eu nu vă recunosc!" - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Dragoș, un român mutat în Marea Britanie a fost invitatul emisiunii Departe de România
Dragoș, un român mutat în Marea Britanie a fost invitatul emisiunii Departe de România

Dragoș Alexandru, un român mutat în urmă cu cinci ani în Marea Britanie, spune că nu se simte deloc reprezentat de deputații și senatorii români de diaspora, precizând totodată că românii din străinătate simt lipsa unor proiecte culturale dedicate lor. 

Din patru în patru ani, soarta românilor din diaspora revine în discursurile politicienilor care țin ochii pe voturile lor. Doar că, atunci când stai de vorbă efectiv cu ei, constați că sunt extrem de dezamăgiți de aleșii care ar trebui să le reprezinte interesele și sa le promoveze cultura. Unul din subiectele pe care le-am discutat cu Dragoș Alexandru, un român mutat în urmă cu cinci ani în Marea Britanie, în emisiunea Departe de România, a fost fix acesta: cât de reprezentați se simt românii din diaspora de senatori și deputați.

"Noi suntem reprezentați, din câte îmi aduc aminte, reprezentați între ghilimele, de vreo patru deputați și vreo doi senatori. În Marea Britanie știu că e o doamnă Simina Tulbure, dacă nu greșesc. Pe această cale aș vrea să menționez că nu există și nu am văzut în toți anii ăștia de când sunt aici o exprimare culturală frumoasă a românilor.

Am văzut japonezi care promovează artă, care promovează spectacolul japonez în mod civilizat. Din partea României nu am văzut nimic și o zic cu dezamăgire. Ne place să arătăm la televizor, ne place să ieșim cu funcții de conducere, dar nu facem nimic pentru români. Asta e realitatea.

Am urmărit și am înțeles că vor să mărească numărul de la șase la peste 10 reprezentanți ai diasporei.

Eu vreau să menționez și cetățean român în Regatul Unit că eu nu vă recunosc. Ca să puteți să mă reprezentați trebuie să dovediți că sunteți cel puțin la nivelul meu.

Trebuie să înceapă să se ocupe de problemele noastre. Aș vrea să menționez un lucru extrem de important. Am avut ocazia să să ajung și la Consulat și în Ambasadă. Oamenii de acolo sunt foarte profesioniști și le mulțumesc pe această cale. Sunt oameni care-și merită locul, dar legat de reprezentarea noastră de către deputați și senatori, ca și diasporă, partea diasporei, ca și român, am o problemă legat de partea asta.

Mie mi-e greu să cred că sunt reprezentat de oameni pe care nu i-am văzut niciodată. Cred că sunt mulți români care simt același lucru sau care privesc autoritățile cu o oarecare reticență. Mi-e greu să cred că după acțiuni de voluntariat devii peste noapte europarlamentar. Mi-e greu. Nu vreau să fac parte din echipa asta care dorește să fie reprezentată.

Mă pot reprezenta singur în momentul de față. Chiar am momente în care cunosc români, români realizați aici, cu care discutăm tot timpul. Efectiv să luăm în calcul și proiecte care să sprijine conaționalii noștri aici", a spus Dragoș, în emisiunea Departe de România de la ȘtiriDiaspora.  

"Aș plăti bilet să văd teatru românesc"

 

Tânărul spune că a participat la evenimente culturale organizate de alte state, unele chiar din Africa. 

"Am participat la diverse evenimente organizate la nivel național în Marea Britanie și am văzut comunități din Africa care își exprimau tradițiile. Am văzut comunități din Brazilia care își marcau punctul de vedere. Nu am văzut români.

Pe mine mă deranjează asocierea, în primul rând cu corupția și în al doilea rând cu cei care dau exemple negative. Noi nu avem o identitate culturală bine bine stabilită aici. Adică aș vrea să particip, să plătesc un bilet și să văd o scenă de teatru românesc.

Aș vrea să plătesc un bilet să văd un spectacol românesc cu artiști de calitate, nu cu artiști autointitulați și crescuți peste noapte cu diverse platforme. Sunt dispus să plătesc un bilet ca să contribui la creșterea și la cunoașterea istoriei României. Pentru că în esență cumva suntem înrudiți, înrudiți cu Regatul Unit prin natura familiei regale", mai spune Dragoș Alexandru. 

Poți urmări emisiunea integrală mai jos:

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel