Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Un proiect bazat pe o lege din 2003 aduce românii din Diaspora acasă. Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, dă cifrele. "Legea o poate aplica orice comună din România"

Dana Mihai |
Data publicării:
Românii din diaspora, ademeniți în țară cu terenuri gratuite pentru casă
Românii din diaspora, ademeniți în țară cu terenuri gratuite pentru casă

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin din județul Bihor, a spus cum încearcă să convingă românii din diaspora să vină și să se stabilească în localitatea pe care o conduce.

„Nu cred că românii noștri care muncesc prin alte părți ale lumii așteaptă ceva material. Cred că românii noștri așteaptă respect, bune practici, sistem educațional și sistem medical bine puse la punct. Sigur că trebuie să facem și noi câte ceva în acest sens și să le demonstrăm că vor găsi aceste lucruri aici, să-i tratăm cu empatie și cu respect.

Noi avem un proiect, o lege din 2003, care a luat o oarecare anvergură. Conform legii 15 ar trebui să sprijinim cu 300 de metri pătrați tinerii de până în 35 de ani. Acest lucru a fost o oportunitate și pentru tinerii din diaspora o oportunitate bună pentru a se întoarce acasă”, a precizat primarul Cristian Laza, în cadrul dezbaterii despre migrație: Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea românilor acasă?, organizată de DC MEDIA GROUP.

Câți români a reușit primarul Cristian Laza să convingă 

 

Primarul Cristian Laza a spus câți români a reușit să convingă prin Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală și care ar fi condițiile prin care aceștia pot accesa acest teren.

„Undeva la 60 de familii la o localitate de 14 mii de locuitori. Este o limitare de vârstă, până în 35 de ani, să nu fi avut și să nu aibă proprietate și să aibă domiciliu în localitatea respectivă. Astea sunt cerințele legii 15. Legea o poate aplica orice comună din România”, a precizat primarul Cristian Laza.

 

Edilul a fost întrebat de jurnalistul Bogdan Bolojan dacă poziționarea geografică a județului Bihor reprezintă un avantaj sau un dezavantaj în lupta contra migrației românilor.

„Lucrurile sunt împărțite. Concetățenilor noștri le este mai ușor să plece, dar pe de altă parte cred că au o economie mai dezvoltată în zona noastră și își găsesc locuri de muncă bine plătite.

Am colaborat foarte bine cu autoritățile la nivel central, în primul rând, unde am avut susținere pentru mai multe proiecte. În rest încercăm să accesăm finanțări europene. De exemplu, în comuna noastră toate școlile au fost reabilitate. A fost construită o școală nouă, o grădiniță nouă, există dotări de ultimă generație, astfel încât oamenii să se poată bucura de toate condițiile și aici, la noi acasă, în țara noastră, să aibă aceleași condiții ca și afară. Cu globalizarea asta excede oarecum acest naționalism exagerat. Relaționările dintre oameni se fac indiferent de nație, astfel încât este important să depășim orice barieră din acest punct de vedere”, a conchis primarul Cristian Laza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel