Un președinte a dispus sterilizarea forțată a mii de femei

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Procesul fostului preşedinte peruvian Alberto Fujimori pentru "sterilizările forţate" din anii 1996-2000 a mii de femei sărace, multe dintre ele indigene, a început luni la Lima, informează AFP.

Fujimori, care a condus Peru din 1990 până în 2000, trei foşti miniştri ai sănătăţii, precum şi alţi oficiali, sunt urmăriţi penal pentru "punerea în pericol a vieţii şi a sănătăţii" persoanelor, "răni grave şi încălcări grave ale drepturilor omului".

În acea perioadă, guvernul a început un program de planificare familială ce includea legarea trompelor, teoretic în mod voluntar. Această politică a vizat reducerea natalităţii şi promovarea dezvoltării economice.

Conform estimărilor oficiale, 272.028 de femei peruviene au suferit o legare a trompelor. Dintre acestea, 2.074 au depus în mod oficial plângere în instanţă pentru că au fost forţate să facă o astfel de intervenţie. Un total de 18 femei au murit oficial ca urmare a operaţiei.

Fujimori este deja în închisoare 



Fostul preşedinte de origine japoneză, acum în vârstă de 82 de ani, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului, nu a participat la deschiderea audierii virtuale, nefiind obligat să să ia parte la toate audierile acestui proces, care ar putea dura luni de zile.

Victimele au adus deja acest caz în instanţă, dar în 2014 justiţia peruviană a refuzat să îl trimită în judecată pe Fujimori, apreciind că nu se poate dovedi că a fost vorba de o politică deliberată din partea sa.

În noiembrie 2015, guvernul peruvian a dispus crearea unui registru naţional al victimelor sterilizării forţate, iar în aprilie 2018, parchetul general a iniţiat o nouă procedură. Procurorul general a estimat că inculpaţii "s-au jucat cu viaţa oamenilor şi cu sănătatea lor reproductivă, fără să le pese de daunele" cauzate.

Nedespăgubite până acum, victimele ar putea fi despăgubite de stat ca parte a unei reforme a Planului de reparaţii pentru victimele conflictului armat care a avut loc în Peru între 1980 şi 2000, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel