Un politician din Ungaria, furios după decizia Înaltei Curți din România: "E îngrozitoare" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Secretarul de stat Tamas Menczer din ministerul de externe al Ungariei a criticat miercuri o decizie a instanţei supreme din România referitoare la liceul catolic Ferenc Rakoczi al II-lea din Târgu Mureş, transmite MTI.

Menczer a afirmat pe Facebook că "în secolul 21, ar trebui deschise şcoli, nu închise" şi că Budapesta aşteaptă din partea Bucureştiului măsuri urgente care să asigure funcţionarea în continuare a unităţii de învăţământ respective.

Oficialul ungar a apreciat că decizia de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în acest caz este "îngrozitoare", deoarece deschide calea către închiderea liceului.

El a adăugat că, pentru a facilita o soluţie, ministerul ungar de externe ţine legătura cu UDMR, care face parte din coaliţia de guvernământ din România.

Menczer şi-a exprimat speranţa că situaţia va fi rezolvată rapid şi nu va afecta pe termen lung relaţiilor româno-ungare, relatează Agerpres.

Cotroversa cu Liceul Teologic din Târgu Mureș

 

Instanța Supremă din România a menținut o sentință a Curții de Apel Târgu Mureș care a anulat ordinele ministeriale de reînființare, în anul 2018, a Liceului Teologic Romano Catolic ”II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș, după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstittuțională legea din februarie 2018 prin care Parlamentul României a adoptat o lege de reînființare a unității de învățământ.

Reamintim că  în urmă cu trei ani, preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan a anunțat că că a atacat în justiţie "înfiinţarea neconstituţională" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

"Exercitarea dreptului fundamental la învăţătură în municipiul Târgu Mureş era asigurată şi anterior înfiinţării acestei noi unităţi de învăţământ, implicit pentru învăţământul confesional în limba maghiară. Mai mult, chiar şi în ceea ce priveşte învăţământul confesional de rit romano-catolic, acesta era asigurat prin existenţa claselor vocaţionale cu profil teologic romano-catolic, în cadrul unui liceu de renume din municipiu, cu predare exclusivă în limba maghiară (...) Niciodată nu voi abdica de la respectarea principiilor morale şi legale fundamentale, nici de la apărarea intereselor ţării mele şi a cetăţenilor săi, este o asumare personal programatică. De aceea, revin şi vă readuc în atenţie abuzul şi actele normative neconstituţionale prin care, în deplin dispreţ faţă de Legea educaţiei naţionale, printr-o complicitate politică ticăloasă a PSD, ALDE, UDMR şi la comanda, în urma presiunilor Budapestei, exercitate prin premierul Viktor Orban, a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş", a susţinut Paşcan.

Pașcan: Legea nu e facultativă

 

Acesta susținea la vremea respectivă că este de acord şi nu are nimic împotriva existenţei şi funcţionării, conform legislaţiei în vigoare, a unităţilor de învăţământ confesionale, cu profil teologic, implicit a celor cu predare în limbile minorităţilor etnice şi că le consideră necesare şi binevenite.

"Nu pot însă accepta nicidecum că Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 trebuie respectată şi se aplică doar pentru români, în timp ce pentru o minoritate, această lege devine facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru şi ordonanţe de guvern, adoptate cu viclenie în vacanţa parlamentară. Vă reamintesc că, la art. 16, Constituţia României prevede că 'cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, nimeni nu este mai presus de lege'", mai spunea Marius Paşcan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel