Un număr impresionant de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul. Iată ce rugăciune trebuie să spui

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Sfântul Ioan: Tradiții, obiceiuri și superstiții în ziua de 7 ianuarie / Foto: Captură video youtube
Sfântul Ioan: Tradiții, obiceiuri și superstiții în ziua de 7 ianuarie / Foto: Captură video youtube

Un număr impresionant de două milioane de persoane au fost botezate cu numele Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorit sâmbătă, 7 ianuarie, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.

Mai exact 1.975.838 de bărbaţi şi femei se pregătesc să serbeze sâmbătă ziua lor onomastică, conform Agerpres. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit de Biserică ca prooroc al Celui Preaînalt, ca înaintemergător și Botezător, mare mucenic, pentru moartea lui martirică și ca înger în trup, pentru covârșitoarea lui sfințenie.

 

Care sunt cele mai întâlnite nume derivate din Ioan Botezătorul



În urma unor statistici, cele mai întâlnite forme ale prenumelui Ioan în rândul sexului masculin sunt:

Ioan - 447.697

Ionuţ - 361.680

Ion - 336.421

Ionel - 134.570

Nelu - 20.302

Ivan - 7.482

Jan - 4.491

Ionică - 4.460

Jean - 3.411

Ioniţă - 1.865

Cele mai întâlnite forme ale prenumelui Ioan în rândul sexului feminin sunt:

Ioana - 390.970

Ionela - 148.141

Oana - 72.012

Ionica - 19.241

Nela - 10.783

Ionelia - 6.785

Jana - 4.811

Ionuţa - 582

Onuţa - 134

 

Cine a fost Ioan Botezătorul

 

Ioan Botezătorul, așa cum spunea profetul Maleahi cu patru sute de ani înainte de Nașterea lui Iisus: „Iată, trimit pe ingerul Meu înaintea feței Tale, și el va pregăti calea Ta“.

De asemenea, Ioan Botezătorul este singurul pămantean pe care Iisus l-a desemnat cel mai credincios: „Că dintre toți cei născuți din femeie, nu este nici unul mai mare decat Ioan“.

Iisus Însuși a venit să ia botezul de la Ioan, ca să se facă cunoscut în tot Israelul. Sfântul Ioan era deja foarte cunoscut, dar pe Iisus nu-l știau decât oamenii din Galileea. Astfel, Sfântul Ioan care era atât de iubit de mulțime, s-a întors spre Iisus și l-a arătat cu degetul, spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii“, „iar eu nu sunt vrednic să dezleg nici măcar cureaua încălțămintei lui“.

 

Rugăciune pentru Sfântul Ioan Botezătorul

 

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi.

Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.”, conform Doxologia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel