Un gigant german anunță că va cumpăra gaze din Rusia încă un deceniu

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022

Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă Europa caută să-şi reducă dependenţa de piaţa rusă, transmite Bloomberg.

Uniper, unul dintre cei mai mari cumpărători europeni de gaz rusesc, are contracte cu Gazprom PJSC care expiră la mijlocul anilor 2030, a anunţat miercuri directorul general Klaus-Dieter Maubach la Adunarea Generală a companiei. El a reafirmat că firma nu va extinde aceste contracte şi nu va demara altele.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Comisia Europeană a confirmat poziţia sa anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Nu este singura firmă care are contracte în desfășurare cu Gazprom



Companii cum ar fi Uniper şi Eni SpA (Italia) au indicat că intenţionează să cumpere în continuare combustibili din Rusia. Uniper va plăti pentru gaze în euro în contul Gazprombank, pentru a se asigura de îndeplinirea la timp a contractului, a precizat un purtător de cuvânt.

Uniper se bazează pe Rusia pentru mai mult de jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie conform contractelor pe termen lung. Cantitatea de gaz rusesc importat nu s-a modificat în urma războiului.

"Până acum, Gazprom a fost un furnizor fiabil", a răspuns Maubach, când a fost întrebat dacă Uniper are încredere în Rusia, De asemenea, Maubach a dat asigurări că Uniper caută să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, relatează Agepres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel