Un fermier român întors din Austria a deschis primul automat de cartofi: Funcționează ca un easy-box

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un fermier român întors din Austria a deschis primul automat de cartofi: Funcționează ca un easy-box / Foto: Facebook
Un fermier român întors din Austria a deschis primul automat de cartofi: Funcționează ca un easy-box / Foto: Facebook

Un fermier din localitatea Şinteu, judeţul Bihor, a dat lovitura cu o afacere inovatoare în domeniul vânzării de cartofi, inspirată dintr-un model pe care l-a văzut în Austria.

Jaroslav Zetocha și-a instalat un automat de cartofi în localitatea sa natală, oferind astfel o soluție modernă pentru comercializarea produselor agricole și eliberându-se de munca constantă la vânzare, care îi consuma mult timp. Astfel, fermierul se poate ocupa de munca la câmp.

Situată într-o zonă cunoscută pentru cultivarea cartofilor, comuna Şinteu este perfectă pentru o astfel de inițiativă. În timpul toamnei, aici se desfășoară chiar și o "Sărbătoare a cartofilor".

„În ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la câmp”, explică Jaroslav Zetocha, conform transilvaniabusiness.ro.

 

Fermierul a investit 15.000 de euro în afacerea sa

 

Automatul dezvoltat de Zetocha funcționează similar cu cele utilizate în alte țări europene, cum ar fi easy-boxurile. Este compus dintr-un terminal de plată și mai multe compartimente în care sunt plasate cartofii pentru vânzare. Cumpărătorii pot selecta compartimentul dorit, alege modalitatea de plată (cash sau card), efectua plata, iar apoi ușa compartimentului se deschide, permițându-le să-și ridice produsul.

„90% din tranzacții se fac cu cardul, iar de la cei foarte puțini care plătesc cash, peste noapte nu rămân niciodată bani în automat. Căsuța este supravegheată video, iar automatul are un sistem complex de închidere și monitorizare. Automatul este situat lângă casa unde stăm, așa că are asigurată și firmă de pază nonstop”, precizează Jaroslav Zetocha.

Investiția în acest automat a fost de aproximativ 15.000 de euro, iar Zetocha a găsit inspirația pentru acest proiect în timpul unei vizite în Austria, unde a observat un model similar utilizat de un fermier local. 

„Investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro”, povestește fermierul.

 

Fermierul intenționează să-și extindă afacerea

 

În plus, Zetocha are planuri de extindere a afacerii, intenționând să achiziționeze automate cu sistem de răcire pentru a putea vinde și alte produse. De asemenea, el se gândește să amplaseze noi automate mai aproape de clienții din oraș pentru a le oferi acces mai ușor la produsele sale.

„Din sezonul de vară dorim să vindem zmeura și afine proaspete. Cu siguranță, pasul următor o să fie un automat mai aproape de clienții de la oraș”, afirmă fermierul.

Întrebat despre temerile legate de vandalizarea automatului, fermierul a explicat că locuiește într-o zonă liniștită și că a luat măsuri de securitate pentru a proteja afacerea sa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel