Un cutremur extrem de periculos ar putea avea loc în Japonia. Ar putea provoca sute de mii de victime

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un cutremur a avut loc în România, marți seară. Este al patrulea seism de când a început luna
Un cutremur a avut loc în România, marți seară. Este al patrulea seism de când a început luna

Japonia a emis, pentru prima dată, o avertizare cu privire la un risc crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, relatează BBC, potrivit News.ro. 

Experţii de la agenția Kyodo estimează că există o şansă de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă în următorii 30 de ani, undeva de-a lungul riftului Nankai. În cel mai pesimist scenariu, acest seism ar putea provoca peste 200.000 de victime și un tsunami devastator.

Avertizarea a fost emisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, îndemnând cetățenii să fie vigilenți, dar să nu intre în panică sau să își părăsească locuințele. Deși oficialii subliniază că avertismentul nu indică un cutremur iminent, acesta evidențiază o creștere a probabilității de producere a unui astfel de eveniment față de perioadele obișnuite.

 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 s-a produs joi, 8 august

 

Această avertizare a venit la doar câteva ore după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,1 s-a produs în largul insulei sudice Kyushu. Deși nu au fost raportate pagube majore, experții sunt îngrijorați de poziția epicentrului, situat la marginea riftului Nankai – o zonă seismică activă ce se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului.

Riftul Nankai, care delimitează plăcile tectonice între Golful Suruga, în centrul Japoniei, și Marea Hyuganada, în Kyushu, a generat în trecut cutremure devastatoare cu mii de victime. Aceste mega-cutremure au loc o dată la fiecare 90-200 de ani, cel mai recent fiind înregistrat în 1946.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, Shinya Tsukada, un oficial al Agenției Meteorologice Japoneze, a subliniat că, deși „există un risc relativ mai mare de producere a unui nou cutremur major în comparație cu perioadele normale", acest lucru nu garantează că seismul se va produce într-o perioadă de timp bine determinată.

Actuala avertizare, care este cea mai scăzută dintre cele două tipuri de alerte emise de autorități, va rămâne în vigoare timp de o săptămână. Ea solicită locuitorilor să fie pregătiți pentru eventualitatea unui cutremur, recomandându-le să verifice rutele de evacuare și să se asigure că au provizii suficiente.

Prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat că va analiza în următoarele zile dacă își va menține programul stabilit pentru deplasări, având în vedere situația. Kishida are programată o vizită la Nagasaki vineri, pentru a marca cea de-a 79-a comemorare a bombardamentului atomic, urmată de vizite oficiale în Kazahstan, Uzbekistan și Mongolia.

Japonia rămâne una dintre țările cele mai expuse riscului seismic. În 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a ucis peste 15.000 de persoane, provocând un tsunami devastator și topirea reactoarelor nucleare de la Fukushima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel