Ultimele cuvinte înregistrate în avionul prăbușit azi în Indonezia. Prăbușirea intenționată intră în calcul

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ipoteza prăbușirii intenționate a avionului din Indonezia pare tot mai plauzibilă. Ultimele cuvinte înregistrare în cabină aparțin controlorului de trafic care-i întreba insistent pe piloți de ce nu respectă parametrii de zbor ce țin de punctele cardinale. Totodată, specialiștii nu-și pot explica deocamdată cum aeronava a putut pierde altitudine într-un ritm atât de alert, în lipsa unei intenții clare în acest sens.  

Un avion al companiei Sriwijaya Air, cu 62 de persoane la bord, s-a prăbuşit sâmbătă în mare la câteva minute după ce decolase din capitala indoneziană Jakarta, transmite Reuters.

Avionul, un model Boeing 737-500, zbura spre Pontianak (Kalimantanul de Vest) când a dispărut de pe sistemele radar la scurt timp după decolarea de la Jakarta, în jurul orei locale 14:30 (07:30 GMT). Decolarea fusese amânată cu 30 de minute din cauza ploii abundente.

(dacă doriți să primiți cele mai importante știri direct pe Whats App, puteți intra pe grupul de Whats App dedicat românilor din Diaspora, dând click AICI)

Ministrul indonezian al transporturilor Budi Karya a declarat într-o conferinţă de presă că 62 de persoane, printre care 12 membri ai echipajului, se aflau la bordul avionului ce efectua zborul SJ-182. Potrivit website-ului detik.com, Budi Karya a afirmat că avionul a căzut lângă insula Laki, la aproximativ 20 kilometri de aeroport.

Comitetul de siguranţă al Ministerului Transporturilor indonezian a precizat că toţi cei aflaţi la bordul avionului erau cetăţeni indonezieni.

Aeronava, în stare bună. Piloții se îndreptau în direcția greșită



Directorul executiv al companiei aeriene, Jefferson Irwin Jauwena, a precizat că starea tehnică a avionului era bună. Aeronava Boeing 737-500 era în funcţiune de 27 de ani.

O purtătoare de cuvânt a grupului Boeing a declarat că monitorizează situaţia şi lucrează pentru strângerea mai multor informaţii.

Sistemul de monitorizare al traficului aerian Flightradar24 a anunţat că avionul a decolat la ora locală 14:36 (07:36 GMT) şi a urcat până la altitudinea de 10.900 de picioare în patru minute. Apoi, aeronava a început să coboare brusc şi a încetat să transmită date 21 de secunde mai târziu.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Transporturilor indonezian a afirmat că turnul de control de la aeroportul internaţional Sukarno-Hatta l-a întrebat pe pilot, cu numai câteva secunde ca avionul să dispară de pe radare, de ce aeronava se îndreaptă spre nord-vest în loc să urmeze traseul obişnuit.

Deocamdată nu există informaţii legate de motivul care a cauzat zborul descendent brusc al avionului.

Posturile de televiziune indoneziene au transmis imagini cu presupuse părţi ale epavei avionului. ''Am găsit cabluri, o bucată de blugi şi piese metalice în apă'', a declarat Zulkifli, o oficialitate indoneziană din domeniul securităţii, pentru CNNIndonesia.com.

Autoritatea naţională americană pentru siguranţa transporturilor (USNSTB) va participa automat la ancheta lansată de autorităţile indoneziene, întrucât avionul în cauză a fost proiectat şi construit în SUA.

Fondată în 2003, compania Sriwijaya Air operează în general zboruri interne în Indonezia. Compania are un istoric solid privind siguranţa aeriană, fără a se înregistra victime în cele patru incidente consemnate în baza de date a Reţelei privind siguranţa aviaţiei (ASN), relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel