UK. Sondaj: Patru din zece britanici sunt afectați psihic de Brexit

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Sursă de tracasare pentru clasa politică, Brexit-ul afectează şi cetăţenii simpli ai Marii Britanii, patru britanici din zece resimţind furie, neputinţă sau îngrijorare odată cu apropierea termenului pentru Brexit, potrivit unui sondaj publicat vineri, informează AFP.

În plan detaliat, 43% dintre persoanele intervievate au declarat că au resimţit neputinţă, 39% - furie, 38% - îngrijorare şi 17% - niveluri ridicate de stres în timpul ultimelor 12 luni, arată această anchetă realizată la comanda Asociaţiei pentru sănătate mentală, pe un eşantion de circa 1.800 de persoane.

Puţin mai mult de un sfert dintre respondenţi (26%) susţin în schimb că nu au fost afectaţi de apropiata ieşire a Marii Britanii din UE, în pofida posibilităţii unei retrageri fără acord, la 29 martie, opţiune nedorită în special de mediile economice.

De altfel, Brexitul este departe de a suscita un entuziasm debordant: doar 9% dintre respondenţi văd în el un motiv de speranţă, 3% un motiv de bucurie, şi numai 2% au încredere în urmarea acestui proces.

"Rezultă clar din sondajul nostru că mediul politic, dat fiind Brexit-ul, are un impact asupra stării psihice a milioane de persoane", a declarat Mark Rowland, directorul Asociaţiei pentru sănătate mentală, într-un comunicat. "Însă, chiar dacă unele dintre aceste rezultate pot fi îngrijorătoare, sunt de asemenea şi veşti bune: în pofida incertitudinii din jur, majoritatea oamenilor par capabili să gestioneze situaţia şi un sfert dintre ei au declarat că Brexit-ul nu le-a provocat vreo emoţie particulară", adaugă el.

Studiul arată, de asemenea, că Brexit-ul se poate afla la originea unor dispute familiale, pentru 19% dintre cei intervievaţi.

Din punct de vedere geografic, "cu cât mai mult vă apropiaţi de Londra", care a votat în majoritate pentru rămânerea în UE în timpul referendumului din 23 iunie 2016, "cu atât mai mult sunt îngrijoraţi oamenii, în pofida faptului că impactul Brexit-ului va fi probabil mai mic asupra zonelor metropolitane", a mai spus Rowland.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel