UE propune încă un set de sancțiuni la adresa Rusiei. Lista completă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
UE propune încă un set de sancțiuni la adresa Rusiei. Lista completă
UE propune încă un set de sancțiuni la adresa Rusiei. Lista completă

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat marți că Uniunea Europeană propune noi sancțiuni economice la adresa Rusiei.  

În acest pachet de sancțiuni - care cuprinde șase măsuri principale - se află interdicția importului de cărbune rusesc, excluderea din piețele financiare a unei mari bănci, interzicerea navelor rusești în porturile UE, precum și interdicții la import de lemn și ciment din Rusia.

Pentru ca aceste sancțiuni să intre în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de Consiliul Uniunii Europene, informează Știrile PRO TV.

 

Mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

 

„Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe. Le vom lărgi, ca să taie și mai adânc în economia Rusiei.

Acest al cincilea pachet are șase piloni. În primul rând vom impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

În al doilea rând: interdicția totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă. Aceste patru bănci, pe care acum le separăm total de piețe, reprezintă 23% din cota de piață în sectorul bancar rus. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.

n al treilea rând: interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE. Anumite scutiri vor acoperi elementele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. În plus, vom propune interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus. Această interdicție va limita drastic opțiunile pentru industria rusă de a obține bunuri cheie.

În al patrulea rând: interdicții suplimentare de export, în valoare de 10 miliarde EUR, în zonele în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, computere cuantice și semiconductori avansati, dar și mașini sensibile și echipamente de transport. Prin aceasta, vom continua să degradăm baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.

În al cincilea rând: noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde EUR, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice. Făcând asta, închidem, de asemenea, lacunele dintre Rusia și Belarus.

Al șaselea: Luăm o serie de măsuri foarte direcționate, cum ar fi interzicerea generală a UE privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice ruse. Pentru că banii din impozitele europene nu ar trebui să meargă în Rusia sub nicio formă.

În cele din urmă, propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane, pe care HR/VP, Josep Borrell, vi le va explica. Dar asta nu e tot. Lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv la importurile de petrol, și reflectăm asupra unor idei prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow.

Astăzi, peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Să luăm o poziție clară nu este crucială doar pentru noi în Europa, ci și pentru restul lumii. O poziție clară împotriva războiului lui Putin. O poziție clară împotriva masacrului civililor. Și o poziție clară împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale.

Slava Ukraini”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel