UE nu va mai da anul acesta cele 3 miliarde euro promise Ucrainei

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei
Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei

Există probabilitatea ca Ucraina să nu primească anul acesta ultimele trei miliarde de euro din pachetul de asistenţă macrofinanciară din partea UE, în valoare totală de 9 miliarde de euro - potrivit jurnalistului Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

"După ce diplomaţii statelor membre UE au discutat ieri (joi - n.r.) despre viitoarea finanţare a Ucrainei, este deja clar că ultimele trei miliarde de euro din pachetul de nouă miliarde, promis Ucrainei în 2022, nu vor fi plătite în acest an" - a scris Jozwiak pe Twitter, într-un mesaj postat vineri. Aminitim că, la sfârşitul lunii octombrie, ministrul ucrainean de finanţe, Serhi Marcenko, a declarat că Ucraina aşteaptă o tranşă de 2,5 miliarde de euro în noiembrie şi încă jumătate de miliard în decembrie, după care suma fondurilor primite din pachetul de nouă miliarde ar urma să ajungă la şase miliarde de euro.

Ministrul a remarcat atunci că Uniunea Europeană încă dezbate formatul furnizării celor 3 miliarde rămase, iar Ucraina încearcă să-şi convingă partenerii că aceste fonduri sunt necesare, relatează Rador. 

 

SUA: Ucraina are o nevoie acută de echipamente pentru apărare antiaeriană 

 

Ucraina se confruntă cu o ''nevoie acută'' de echipamente pentru apărarea sa antiaeriană în "acest moment critic" în care Rusia loveşte masiv siturile sale energetice, a declarat vineri, la Kiev, Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

"Recunoaştem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic când Rusia şi forţele ruse lansează o ploaie de rachete şi de drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei ţări", a declarat Sullivan, în cadrul unui briefing de presă de la preşedinţia ucraineană.

Jake Sullivan s-a întâlnit vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a reafirma "susţinerea de neclintit" a Washingtonului pentru "Ucraina şi poporul său, care îşi apără suveranitatea şi integritatea teritorială", a anunţat Casa Albă.

Consilierul lui Joe Biden s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov şi cu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Andrii Iermak. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel