UE își dă binecuvântarea pentru ca Ucraina și Moldova să devină candidați oficiali la aderarea la blocul comunitar

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

UE își dă binecuvântarea pentru ca Ucraina și vecina sa, Republica Moldova, să devină candidați oficiali la aderarea la blocul comunitar. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat acest lucru îmbrăcată în albastru și galben. 

Mișcarea reprezintă o schimbare istorică spre est a perspectivei Europei, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care a spulberat dramatic pacea în Europa și a schimbat percepția liderilor blocului, conform Daily Mail.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la doar patru zile după ce trupele rusești au pătruns peste granița sa în februarie. Patru zile mai târziu, la fel au făcut și Moldova și Georgia - alte două state ex-sovietice care se confruntă cu regiuni separatiste ocupate de trupele rusești.

„Ucraina a demonstrat în mod clar aspirația și determinarea țării de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene”, a declarat la Bruxelles Ursula von der Leyen, șefa Comisiei executive a UE.

Ea a făcut acest anunț în timpul unei conferințe de presă de vineri, purtând culorile Ucrainei, un blazer galben peste o cămașă albastră. Ucrainenii sunt 'gata să moară' pentru 'visul european', a spus ea.

 

Liderii țărilor UE sunt așteptați să aprobe decizia în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare

 

Liderii celor mai mari trei țări - Germania, Franța și Italia - și-au semnalat joi solidaritatea prin vizita la Kiev, împreună cu președintele României.

'Ucraina face parte din familia europeană', a declarat Olaf Scholz, din Germania, după ce s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky în palatul prezidențial din Kiev.

Comisia a recomandat acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova, dar a amânat acordarea statutului de candidat pentru Georgia, despre care a spus că trebuie să îndeplinească mai multe condiții înainte. Von der Leyen a declarat că Georgia are o candidatură puternică, dar că trebuie să se adune la nivel politic. Un diplomat de rang înalt apropiat procesului a citat eșecuri în reformele din această țară.

 

Ucraina și Moldova se vor confrunta în continuare cu un proces de lungă durată

 

Ucraina și Moldova vor trebui să se confrunte în continuare cu un proces de lungă durată pentru a atinge standardele necesare pentru aderare, iar în sala de așteptare se află și alți candidați. 

Nici aderarea nu este garantată - discuțiile cu Turcia, candidat oficial din 1999, sunt blocate de ani de zile.

Dar lansarea procesului de candidatură, o mișcare care ar fi părut de neconceput cu doar câteva luni în urmă, reprezintă o schimbare la fel de importantă ca și decizia din anii 1990 de a primi țările foste comuniste din Europa de Est.

'Tocmai datorită curajului ucrainenilor, Europa poate crea o nouă istorie a libertății și poate elimina în sfârșit zona gri din Europa de Est dintre UE și Rusia', a declarat Zelensky în discursul său video de seară.

'Ucraina s-a apropiat de UE, mai aproape decât oricând de la independență', a spus el, menționând 'vești bune' nespecificate care vor urma.

 

Dacă va fi admisă, Ucraina va fi cea mai mare țară din UE ca suprafață și a cincea cea mai populată

 

Toate cele trei candidate sunt mult mai sărace decât oricare dintre membrii actuali ai UE, cu o producție pe cap de locuitor de aproximativ jumătate din cea a celei mai sărace țări, Bulgaria.

Toate aceste țări au un trecut recent de instabilitate politică, tulburări interne, crimă organizată bine înrădăcinată și conflicte nerezolvate cu separatiștii susținuți de Rusia, care proclamă suveranitatea asupra teritoriului protejat de trupele Moscovei.

La 24 februarie, președintele Vladimir Putin a ordonat oficial "operațiunea sa militară specială" de dezarmare și "denazificare" a Ucrainei. Unul dintre principalele sale obiective a fost de a opri expansiunea instituțiilor occidentale, pe care le-a numit o amenințare pentru Rusia.

Dar războiul, care a ucis mii de oameni, a distrus orașe întregi și a pus pe fugă milioane de oameni, a avut efectul opus. Finlanda și Suedia au solicitat să se alăture alianței militare NATO, iar UE și-a deschis brațele spre est. 

În interiorul Ucrainei, forțele rusești au fost înfrânte într-o încercare de a lua cu asalt capitala în martie, dar de atunci s-au concentrat din nou asupra cuceririi mai multor teritorii în est.

Războiul vechi de aproape patru luni a intrat într-o fază de uzură pedepsitoare, forțele rusești bazându-se pe avantajul lor masiv în ceea ce privește puterea de foc a artileriei pentru a-și croi drum prin explozie în orașele ucrainene.

 

Oficialii ucraineni au declarat că trupele lor încă rezistă în Severodonetsk

 

Oficialii ucraineni au declarat că trupele lor încă rezistă în Severodonetsk, locul celor mai grave lupte din ultimele săptămâni, pe malul estic al râului Siverskyi Donets. A fost imposibil să se evacueze peste 500 de civili care sunt blocați în interiorul unei uzine chimice, a declarat guvernatorul regional.

În regiunea înconjurătoare Donbas, pe care Moscova o revendică în numele reprezentanților săi separatiști, forțele ucrainene apără în principal malul opus al râului.

În apropierea liniei frontului, în ruinele micului oraș Marinka, poliția ucraineană și-a făcut loc într-o pivniță în căutarea celor care doreau ajutor pentru a evacua. Un grup de locuitori, în principal vârstnici, se înghesuiau pe saltele la lumina lumânărilor.

'Este loc aici jos, ați putea să vă alăturați nouă', a glumit un bărbat în timp ce ofițerii intrau. O femeie pe nume Nina a suspinat în întuneric: "Nu există nicăieri. Nicăieri. Nicăieri unde să mergem. Toate casele au fost arse. Unde ne putem duce?".

În sud, Ucraina a organizat o contraofensivă, susținând că a făcut incursiuni în cea mai mare porțiune încă deținută de Rusia din teritoriul pe care aceasta l-a cucerit în timpul invaziei. Au existat puține rapoarte de pe linia frontului care să confirme situația din acea zonă.

Ucraina a afirmat că forțele sale au lovit un remorcher rusesc care aducea soldați, arme și muniții pe Insula Șerpilor, ocupată de Rusia, un avanpost strategic din Marea Neagră.

 

Printre principalele preocupări ale liderilor mondiali se numără blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene din Marea Neagră

 

Printre principalele preocupări ale liderilor mondiali se numără blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene din Marea Neagră, care împiedică exporturile din una dintre cele mai mari surse de cereale din lume și amenință să provoace o criză alimentară globală.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este sceptic că Moscova va fi de acord cu o propunere a Națiunilor Unite de a deschide porturile.

'Am avut deja discuții în urmă cu câteva săptămâni cu președintele Putin, dar el nu a vrut să accepte o rezoluție a ONU pe această temă', a spus el.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale, despre care spune că dăunează propriilor sale exporturi de cereale, iar porturile ucrainene nu pot fi deschise din cauza minelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel