UE intenționează să contracareze Rusia prin diplomație alimentară în Africa de Nord și Balcani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE intenționează să contracareze Rusia prin diplomație alimentară în Africa de Nord și Balcani
UE intenționează să contracareze Rusia prin diplomație alimentară în Africa de Nord și Balcani

UE intenționează să abordeze creșterea prețurilor la grâu și la îngrășăminte și penuria preconizată în Balcani, Africa de Nord și Orientul Mijlociu prin "diplomație alimentară", pentru a contracara influența Rusiei, spun diplomații și oficialii UE, conform Reuters.

Insecuritatea alimentară a provocat "resentimente" în țările vulnerabile din aceste regiuni, în timp ce Moscova prezenta criza ca fiind o consecință a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, a declarat un diplomat al Uniunii Europene.

Acest lucru a reprezentat o potențială amenințare la adresa influenței UE, a spus diplomatul, pe care aceasta intenționează să o abordeze cu "diplomația alimentară și o bătălie a narațiunilor".

 

Vladimir Putin a declarat că sancțiunile Occidentului au favorizat o criză alimentară globală

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că sancțiunile Occidentului au favorizat o criză alimentară globală și o spirală a prețurilor la energie.

Vecinii UE, în special Egiptul și Libanul, sunt foarte dependenți de grâul și îngrășămintele din Ucraina și Rusia. Aceștia se confruntă cu o creștere a prețurilor după o scădere a livrărilor de când Moscova a început ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina.

"Nu ne putem asuma riscul de a pierde regiunea", a adăugat un al doilea diplomat european.

Blocul celor 27 de membri dorește, de asemenea, să stimuleze eforturile internaționale pentru a atenua impactul penuriei și va anunța, împreună cu Programul alimentar mondial al ONU, noi inițiative.

Franța, cel mai mare producător agricol al UE, promovează o inițiativă numită "FARM", care ar include un mecanism global de distribuție a alimentelor pentru țările mai sărace.

Franța își propune să obțină un acord internațional cu privire la planul său înainte de încheierea președinției semestriale a UE, în iunie, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian reporterilor după discuțiile de marți dintre oficialii UE și agenția ONU pentru alimentație de la Roma.

 

Ungaria a sugerat creșterea producției agricole a UE prin modificarea obiectivelor sale climatice

 

Iar Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a confirmat că ia în considerare un mecanism de finanțare a importurilor de alimente.

Cu toate acestea, serviciul de afaceri externe al UE a declarat că cooperarea cu directorul general al FAO, Qu Dongyu, în ceea ce privește insecuritatea alimentară globală a fost "o provocare", se arată într-un document al UE consultat de Reuters, adăugând că UE a făcut presiuni asupra FAO pentru a acționa rapid.

 

FAO nu a comentat relațiile lui Qu cu UE

 

Într-o listă de recomandări de pe site-ul FAO, Qu spune: "Țările dependente de importurile de alimente din Rusia și Ucraina ar trebui să caute furnizori alternativi pentru a absorbi șocul".

Bruxelles-ul consideră campaniile de comunicare ale Rusiei privind criza alimentară drept dezinformare, a declarat primul diplomat, adăugând că UE nu restricționează comerțul cu alimente cu Rusia.

Sancțiunile UE asupra exporturilor rusești au scutit de obicei alimentele, dar nu și îngrășămintele, al căror export din Belarus și Rusia a fost restricționat.

"Nu sancțiunile sunt cele care creează riscul unei viitoare crize alimentare, ci ocupația Rusiei... a Ucrainei", a declarat francezul Le Drian.

 

Rusia îngreunează transportul de produse agricole în Ucraina

 

Rusia îngreunează, de asemenea, transportul de produse agricole în Ucraina prin atacarea porturilor și bombardarea depozitelor de grâu, a declarat luni Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE.

Rusia, care a restricționat exporturile de grâu, a bombardat mai multe depozite de combustibil din Ucraina. Și, în timp ce depozitele de grâu sunt pline, Ucraina nu poate exporta din cauza lipsei de combustibil, au declarat oficialii UE.

UE încearcă să faciliteze exporturile de alimente prin Polonia și sprijină livrarea de combustibil către fermierii ucraineni pentru a ușura situația, au spus oficialii.

 

UE oferă sprijin financiar celor mai vulnerabile națiuni

 

UE oferă, de asemenea, sprijin financiar celor mai vulnerabile națiuni, anunțând săptămâna trecută un ajutor de 225 de milioane de euro pentru Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Aproape jumătate din această sumă va fi direcționată către Egipt, în timp ce Libanul, Iordania, Tunisia, Marocul și Autoritatea Palestiniană vor primi fonduri de urgență cuprinse între 15 și 25 de milioane de euro fiecare.

Alte 300 de milioane de euro în sprijinul agriculturii vor fi acordate țărilor din Balcanii de Vest, ca parte a finanțării regulate a UE pentru regiune, Serbia fiind considerată un motiv de îngrijorare, au declarat oficialii UE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel