UE condamnă atacul în care un navigator român a fost pe vasul Mercer Street

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
MAE, reacţie în cazul comandantului reținut în Cipru: "O pedeapsă privativă de libertate"
MAE, reacţie în cazul comandantului reținut în Cipru: "O pedeapsă privativă de libertate"

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută publicarea Declarației emise de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în numele tuturor celor 27 de state membre ale UE27, prin care este condamnat atacul asupra vasului „Mercer Street”.

În atac și-au pierdut viața un cetățean român și unul britanic.

Demersul celor 27 de state membre ale UE are loc ca urmare a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell, de la 3 august 2021.

Prin intermediul Declarației, cele 27 state membre ale UE condamnă puternic atacul din 29 iulie 2021 asupra vasului comercial, reafirmând caracterul ilegal și fără nicio justificare al acestuia.

Solidaritate cu România

 

De asemenea, prin Declarație cele 27 state membre își exprimă solidaritatea cu România și transmit condoleanțe familiilor și celor apropiați victimelor. Totodată, declarația UE27 reconfirmă faptul că atacul asupra vasului „Mercer Street” reprezintă o încălcare a dreptului international și o amenințare la adresa păcii, făcând apel la oprirea unor astfel de acțiuni unilaterale și subliniază importanța garantării libertății de navigație, în conformitate cu dreptul international.

De asemenea, Declarația UE27 reconfirmă responsabilitatea Republicii Islamice Iran în ceea ce privește atacul, subliniind că toate probele disponibile indică cu claritate Iranul ca făptuitor. Nu în ultimul rând, UE27 lansează un apel la adresa tuturor actorilor regionali relevanți de a juca un rol constructiv în eforturile de menținere a păcii și stabilității regionale. În acest sens, potrivit Declarației, UE va continua eforturile diplomatice intense pentru a încuraja dialogul și soluțiile adecvate și eficiente.

Ministerul român al Afacerilor Externe va continua coordonarea cu aliații și partenerii României, inclusiv la nivelul UE și al organizațiilor multilaterale, în legătură cu acest subiect, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel