Ucraina trimite deținuții să lupte pe front. Primii au fost deja eliberați și înrolați în Garda Națională 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Sursă foto: Facebook, Viorel Răducan
Sursă foto: Facebook, Viorel Răducan

Ucraina a eliberat primii deținuți dispuși să lupte contra Rusiei. 

Un tribunal ucrainean a dispus miercuri eliberarea primilor deţinuţi care s-au oferit voluntari să lupte pe front, în baza unei noi legi menite să sporească numărul militarilor pentru a contracara invazia rusă, informează AFP.

Autorităţile ucrainene au raportat că peste 3.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a se alătura armatei în schimbul eliberării lor.

Tribunalul din oraşul Hmelniţki, situat în vestul Ucrainei, a anunţat că marţi a aprobat eliberarea a doi deţinuţi, un bărbat născut în 2000 şi altul născut în 1981, ambii condamnaţi pentru furt, pentru a se înrola în Garda Naţională ucraineană.

Deținuții eliberați vor primi și bani

 

"Tribunalul a acceptat cererile şi a ordonat centrului de detenţie din Hmelniţki să elibereze imediat cei doi bărbaţi pentru a efectua serviciul militar pe bază de contract", se arată în comunicatul tribunalului de miercuri.

"Fiecare dintre aceşti bărbaţi este apt pentru serviciul militar, a trecut printr-o selecţie profesională şi psihologică, şi are un nivel adecvat de condiţie fizică", a adăugat tribunalul, care examinează în prezent alte circa 50 de cereri similare.

La începutul lunii mai, parlamentarii ucraineni au adoptat o lege, semnată ulterior de preşedintele Volodimir Zelenski, care permite unor categorii de deţinuţi să lupte pe front în schimbul eliberării condiţionate.

Aceasta nu se aplică deţinuţilor condamnaţi pentru infracţiuni grave, precum omorul cu premeditare a mai mult de două persoane, violenţe sexuale, infracţiuni împotriva securităţii naţionale sau corupţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel