Ucraina începe să creadă că poate recâștiga Crimeea. "S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar va fi mult mai repede decât am crezut"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ucraina începe să creadă că poate recâștiga Crimeea. "S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar va fi mult mai repede decât am crezut"
Ucraina începe să creadă că poate recâștiga Crimeea. "S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar va fi mult mai repede decât am crezut"

Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a recâștiga Crimeea, dar ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că ideea pare mult mai puțin fantezistă decât acum un an, relatează The Guardian.

Dintr-o vilă elegantă din cartierul guvernamental din Kiev, Tamila Tasheva plănuiește cum ar putea arăta preluarea Crimeei de către Ucraina.

Tasheva, principala reprezentantă a președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, și echipa sa își petrec zilele discutând probleme precum numărul de profesori sau de polițiști ucraineni care ar trebui trimiși în peninsulă dacă Kievul recâștigă controlul și ce altceva ar fi necesar pentru a contribui la inversarea a opt ani de dominație rusă.

Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a recâștiga Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât acum un an.

"Acesta este momentul X. În acest moment totul se întâmplă într-un mod care pare inevitabil", a declarat Tasheva. "S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai rapid decât credeam acum un an".

 

Ucraina speră să recâștige întregului teritoriu al Ucrainei, în urma ultimelor victorii

 

Chiar și în timp ce președintele rus Vladimir Putin revendică mai multe teritorii, prin tentativa sa de anexare a patru regiuni ucrainene de vineri, la Kiev există o stare de spirit conform căreia o victorie deplină ar trebui să implice nu doar readucerea lucrurilor la situația de dinaintea invaziei din februarie, ci recâștigarea întregului teritoriu al Ucrainei.

Înainte, oficialii ucraineni spuneau că Crimeea va fi din nou a lor mai mult din speranță decât din convingerea fermă că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. Același lucru a fost valabil pentru majoritatea oficialilor și diplomaților occidentali, care au sugerat în privat că există puține șanse ca Kievul să restabilească vreodată controlul.

 

Zelenski: "Totul a început cu Crimeea și totul se va sfârși cu Crimeea” 

 

Acum, pe măsură ce Rusia se luptă pe câmpul de luptă din sudul și estul Ucrainei și apar fisuri de disensiune cu privire la campania de mobilizare nepopulară a președintelui Putin, unii de la Kiev speră că scrisul este pe perete.

Biroul din Crimeea a fost deschis de Zelenski anul trecut, ca parte a unei strategii cunoscute sub numele de Platforma Crimeea, care are ca scop să prevadă un eventual control ucrainean asupra teritoriului. 

 

Țintirea Crimeei este esențială pentru a opri războiul rus în alte părți ale Ucrainei 

 

Oficialii ucraineni spun că țintirea Crimeei este esențială pentru a opri mașina de război rusă în alte părți ale Ucrainei ocupate, iar Kievul pare să fi făcut acest lucru de mai multe ori în ultimele luni, mai ales la începutul lunii august, când mai multe explozii au zguduit baza aeriană Saky.

"Crimeea este baza cheie pentru rezervele armatei lor. Este locul unde își au bazele pentru muniții, echipamente și soldați, așa că, desigur, distrugerea acestor baze este o parte importantă a deblocării teritoriului nostru", a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier principal al lui Zelenski.

El a declarat că atitudinea partenerilor occidentali ai Kievului, în special a SUA, s-a schimbat în timpul verii. "Până la mijlocul verii, partenerii noștri aveau într-adevăr îndoieli că Crimeea ar putea fi o țintă legitimă. Acum ei acceptă că, dată fiind intensitatea acestui război, este absolut o țintă legitimă", a declarat Podolyak.

În prezent, Kievul nu avea suficiente rachete Himars pentru a le folosi în Crimeea, a spus Podolyak, iar sistemele nu ar putea oricum să ajungă cu raza lor de acțiune la o mare parte din peninsulă de pe pozițiile ucrainene. "Așa că, deocamdată, lucrăm în principal prin intermediul grupurilor de diversiune și folosind partizanii locali, starea de spirit a partizanilor locali a crescut semnificativ în ultimele luni", a spus el.

 

Dacă SUA va livra sisteme ATACMS, Crimeea va fi probabil una dintre primele ținte

 

Până în prezent, SUA au refuzat să livreze sisteme ATACMS care au o rază de acțiune și mai mare decât Himars, dar dacă o vor face, Crimeea va fi probabil una dintre primele ținte.

"Cred că în curând îi vom vedea pe ucraineni împingând lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune pe poziții pentru a începe să lovească ținte în Crimeea, iar acest lucru va cauza cu adevărat o problemă pentru ruși, ar putea face Crimeea nesustenabilă pentru ei", a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.

 

În interiorul peninsulei, autoritățile ruse au intensificat represiunea împotriva disidenței

 

În interiorul peninsulei, autoritățile ruse au intensificat represiunea împotriva disidenței, iar Serghei Aksyonov, liderul instalat de Kremlin în Crimeea, a mers până la a amenința că oricine va cânta cântece pro-ucrainene va fi urmărit penal.

"Persoanele care scandează sloganuri, cântă cântece sau imnuri naționaliste vor fi pedepsite în conformitate cu codul penal", a declarat el la începutul acestei luni, după ce șase invitați la o nuntă tătară din Crimeea au fost arestați în urma difuzării unor imagini în care invitații dansau pe un cântec care cerea ca Ucraina să fie eliberată "de cătușele moscovite".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel