Ucraina ia măsuri pentru a întrerupe legăturile diplomatice cu Iranul după atacurile cu drone

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ucraina ia măsuri pentru a întrerupe legăturile diplomatice cu Iranul după atacurile cu drone / Foto: Unsplash
Ucraina ia măsuri pentru a întrerupe legăturile diplomatice cu Iranul după atacurile cu drone / Foto: Unsplash

Ministrul ucrainean de externe a declarat marți că îi va înainta președintelui Volodymyr Zelenskiy o propunere de a întrerupe în mod oficial legăturile diplomatice cu Teheranul, după un val de atacuri rusești care au folosit ceea ce Kievul spune că sunt drone de fabricație iraniană.

Rusia a lansat luni zeci de drone "kamikaze" asupra unor ținte din Ucraina, lovind infrastructura energetică și ucigând mai mulți civili.

Ucraina spune că atacurile au fost efectuate cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană. Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele.

 

Kievul are un "sac de dovezi" că dronele sunt iraniene

 

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Kievul este sigur că acestea sunt iraniene și că ar fi gata să împărtășească un "sac de dovezi" puterilor europene în caz de îndoială.

"Teheranul poartă întreaga responsabilitate pentru distrugerea relațiilor cu Ucraina", a declarat Kuleba într-o conferință de presă. "Prezint președintelui Ucrainei o propunere de rupere a legăturilor diplomatice cu Iranul".

 

Ministrul ucrainean de externe a declarat că a îndemnat Uniunea Europeană să impună sancțiuni Iranului 

 

"Sancțiunile severe împotriva Iranului sunt deosebit de relevante în acest moment, deoarece suntem martorii unor rapoarte privind intențiile iraniene de a oferi Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite împotriva ucrainenilor", a spus el.

"Acțiunile Iranului sunt josnice și înșelătoare. Nu le vom suferi, pentru că toate aceste acțiuni au fost făcute în timp ce Iranul ne-a spus că nu a susținut războiul și că nu va sprijini niciuna dintre părți cu armele lor."

Kuleba a declarat că Kievul va trimite o notă oficială Israelului prin care va solicita furnizarea imediată de echipamente de apărare aeriană și cooperare în acest sector.

 

Nu a existat un răspuns imediat al Israelului la remarcile lui Kuleba

 

Mai devreme, marți, un membru al cabinetului de securitate decizional al Israelului, ministrul justiției Gideon Saar, a declarat pentru postul național de radio al armatei: "Sprijinul nostru pentru Ucraina nu include sisteme de armament și armament - și nu există nicio modificare a acestei poziții", conform Reuters.

În timp ce Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina și a oferit Kievului ajutor umanitar, nu a vrut să ofere și sprijin militar, invocând preocuparea pentru continuarea cooperării cu Moscova în ceea ce privește Siria, țara vecină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel