Ucraina cere din nou arme Occidentului: Avem nevoie de 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri. 

Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de "paritate cu armele grele" pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului, conform The Guardian.

Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) - cu mult mai mult decât cele aproximativ șapte angajate până acum de SUA și Marea Britanie - și mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alți consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.

Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, "1.000 de obuziere" din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârșitul lunii mai.

Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniștrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donații de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.

Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduiește să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas și pierde, în unele zile, 200 de soldați uciși în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Ucraina anunță pierderi uriașe pentru armata lui Putin: Peste 32.000 de militari ruși ar fi murit în război

 

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că peste 32.000 de militari ruși au murit în război. De asemenea, ucrainenii susțin că ruși au pierderi foarte mari în ceea ce privește echipamentele și vehiculele militare.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 32.300 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârșitul lunii iunie.

Ucrainenii mai anunță că Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare.

1.432 de tancuri, 213 avioane, 178 de elicoptere, 3.492 de mașini, 718 sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse în perioada războiului, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Costul uman” al bătăliei de la Severodoneţk este „înspăimântător”

 

„Costul uman” al bătăliei de la Severodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, este „înspăimântător”, a declarat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în contextul în care ruşii şi-au întărit controlul acolo în ultimele zile fără a reuşi, totuşi, să cucerească în întregime această localitate, notează AFP.

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor difuzat pe Telegram.

„Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Până la 100 de soldaţi ucraineni” sunt ucişi şi „500 răniţi în fiecare zi” în luptele cu armata rusă, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

La rândul său, Volodimir Zelenski a indicat la 1 iunie că armata sa pierde „între 60 şi 100 de soldaţi” zilnic.

„Avem de-a face cu Răul absolut”, a comentat el luni seară. Înainte de a adăuga: „Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara”, ale cărei regiuni ocupate de ruşi în sud şi est care se confruntă cu „o blocadă civilizaţională”, ruşii „blocând toate comunicaţiile” spre exterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel