Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie, pusă în pericol de o întrerupere totală a energiei electrice în oraşul Energodar (AIEA)

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei, relatează AFP.

"Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând "încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".

De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

 

Centrala nucleară Zaporojie, pusă în pericol de o întrerupere totală a energiei electrice



"Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

"Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom "plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

 

AIEA: Toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă



Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.

Mai mult, din cauza acestor circumstanţe "dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.

Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei, conform Agerpres.

Vezi și

Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie a mai fost deconectată de la reţeaua electrică, după o serie de bombardamente

 

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, 'a pierdut din nou conexiunea' cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP. 

Ultima linie încă funcţională 'a fost avariată', a explicat AIEA, reamintind că celelalte trei 'au fost pierdute anterior în timpul conflictului'.

Incidentul a survenit 'după noi bombardamente în zonă', conform informaţiilor furnizate de autorităţile ucrainene acestei agenţii a ONU. Centrala continuă totuşi să funcţioneze 'datorită unei linii de rezervă', precizează AIEA.

La 25 august, centrala, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la reţeaua electrică ucraineană pentru prima dată în istoria sa, fiind apoi reconectată.

Situaţia de la centrala Zaporojie, în sudul Ucrainei, stârneşte îngrijorarea multor lideri internaţionali. Cele două părţi aflate în război se acuză reciproc că au desfăşurat bombardamente care au vizat zona şi că riscă să declanşeze o catastrofă nucleară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel