Ucraina acuză: Director al centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruşi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un adjunct al directorului centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost răpit de forţele ruseşti şi este reţinut într-o locaţie necunoscută, a anunţat marţi compania de energie nucleară de stat din Ucraina, Enerhoatom.

Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Enerhoatom a transmis că oficialul, Valeri Martiniuk, a fost capturat luni. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Enerhoatom i-a cerut directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să ia "toate măsurile posibile" pentru a contribui la eliberarea dlui Martiniuk.

AIEA nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Dl Grossi urma să se întâlnească marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor surse de la Kremlin.

Ucraina acuză: Director al centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruşi

 

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, a fost ocupată de forţele ruseşti în primele zile ale invadării Ucrainei, dar este încă menţinută în funcţiune de personalul ucrainean.

Rusia a anunţat săptămâna trecută planuri ca personalul său să preia controlul asupra centralei, o decizie care a fost respinsă de preşedintele Enerhoatom, Petro Kotin. Dl Kotin s-a numit director al centralei şi a spus că deciziile privind funcţionarea acesteia vor fi luate la Kiev, potrivit Rador. 

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”. Anterior, rușii îl răpiseră pe șeful centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost eliberat după mai multe zile.

Personalul ucrainean al centralei continuă să lucreze acolo în condiții despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că nu sunt sigure. IAEA spunea că reținerea lui Murașov are „un impact imediat și serios asupra procesului de luare a deciziilor și asupra asigurării siguranței și securității la centrală”.


Rusia acuză Ucraina că a vrut să arunce în aer gazoductul Turkish Stream

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni Ucraina că a încercat să arunce în aer şi un segment al gazoductului Turkish Stream, în mesajul televizat în care liderul de la Kremlin a anunţat un raid masiv cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina ca represalii după explozia de pe podul Kerci, informează EFE.

Ucraina ''a desfăşurat o serie de atentate teroriste împotriva instalaţiilor electrice şi de transport de gaz, inclusiv încercarea de a detona un segment din (gazoductul) Turkish Stream. Toate acestea sunt probate cu date obiective, inclusiv cu declaraţiile celor arestaţi'', a susţinut preşedintele rus.

Gazoductul Turkish Stream leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, iar pe lângă Turcia prin acest gazoduct sunt aprovizionate cu gaze şi alte ţări europene.

După explozia produsă sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Crimeea, Putin a ordonat un raid masiv cu rachete împotriva unor ţinte militare, de comunicaţii şi energetice ucrainene. Potrivit Kievului, aceste bombardamente care au lovit luni dimineaţă capitala şi alte oraşe ucrainene s-au soldat cu cel puţin zece morţi şi 60 de răniţi. În urma atacului au survenit întreruperi ale furnizării energiei electrice în mai multe regiuni ucrainene.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel