Turismul din Roma, pus pe butuci de pandemie. Burdușa: "O treime din hoteluri sunt încă închise"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ovidiu Burdușa, fost secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și om de afaceri în industria hotelieră din Roma spune că turismul din capitala Italiei își revine foarte greu, în acest moment peste o treime din hoteluri rămânând închise. 

"Pandemia a pus lacătul pe turismul roman. Criza creată de pandemia de Covid-19 a golit orașul de turiști, a lăsat pustiu centrul istoric de vizitatori, cu foarte puține cozi în fața muzeelor și cu o mulțime de hoteluri care se chinuie să rămână pe linia de plutire.O treime din cele aproximativ 1.250 de hoteluri din Roma sunt încă închise și unele nu se vor redeschide prea curând. Asta și pentru că vin din urmă facturile de achitat din timpul pandemiei, au de plătit chiria pe ultimii doi ani și jumătate plus facturile aferente, cheltuieli cu personalul, etc. Odată cu criza din sector sunt în pericol aproximativ opt mii de locuri de muncă," transmite Ovidiu Burdușa.

Evenimentele importante, speranța de revenire la viață a Romei

Din păcate, multe locuri de muncă din industria ospitalității vor rămâne pierdute. Evenimentele organizate la Roma pot reprezenta însă o gură de oxigen pentru revenirea la viață a afacerilor din domeniul turismului. 

"Mulți dintre angajații din industria ospitalității nu se vor mai reîntoarce la vechile joburi. Sectorul de la Roma acoperă 12% din PIB, din păcate sunt companii care s-au închis și au fost nevoite să concedieze personalul. Speranța de revenire economică în următorii ani constă în succesul unor evenimente sportive, de la atletism european la înot, până la provocarea din 2025 când la Roma se va sărbători Jubileul, motiv de pelerinaj pentru sute de mii de catolici din întreaga lume. Roma așteaptă însă și nominalizarea pentru a organiza Expo 2030," mai spune Burdușa.

Obiectivul antreprenorilor: Supraviețuirea! 

 

Sărbătorile de Paște au reprezentat o importantă sursă de oxigen pentru turism. Cei mai mulți antreprenori s-au mulțumit să își acopere cheltuielile și să evite să se îndatoreze pentru continuarea activității, afirmă fostul secretar de stat din Departamentul Românilor de Pretutindeni. 

"Personal, ca reprezentant al industriei ospitalității în Cetatea Eternă, în primele 3 luni ale anului 2022 am avut ca obiectiv acoperirea cheltuielilor din încasări si evitarea împrumuturilor pentru susținerea afacerii. O afacere care susține și câțiva angajați care îmi sunt și prieteni. Din luna aprilie și până astăzi, profitând și de fluxul masiv din perioada Sărbătorilor de Paște și weekendul prelungit din 25 aprilie, turismul primește o gură importantă de oxigen, atât de necesară timpurilor pe care le trăim. După doi ani grei din cauza pandemiei Covid-19, turismul la Roma remarcă o creștere a numărului de sosiri și prezențe față de 2021, deși încă suntem doar la 70% din încasările din anul 2019. Potrivit Federalberghi, principala organizație antreprenorială din sectorul de turism și ospitalitate din Italia, sunt unele semne pozitive de creștere dar lipsesc fluxuri importante din unele state Rusia, China, Asia de Sud-Est, Coreea, Japonia, care reprezintă aproximativ 50 la sută din turismul de la Roma. Îmbucurător este faptul că rezervările pentru această vară sosesc, durata medie a sejurului este în medie de 4 nopți iar cei care își schimbă opțiunile și anulează pe ultima sută de metri sunt din ce în ce mai puțini, asta se datorează faptului ca am introdus de la bun început prețul corect pe fiecare tipologie de cameră. Unica necunoscută pentru noi rămâne ce se va întâmpla din toamnă. Depindem, din nou, de evoluția pandemică și, mai nou, de conflictul din Ucraina," a mai spus Burdușa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel