Tulpina Omicron: Primul caz confirmat oficial în Spania

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
mutatie_tulpina_covid
mutatie_tulpina_covid

Un prim caz al variantei Omicron a coronavirusului, care se răspândeşte în întreaga lume şi provoacă un val de panică, a fost depistat în Spania, a anunţat luni un spital din Madrid, citat de France Presse.

"Secţia de microbiologie a Spitalului Gregorio Maranon din Madrid anunţă prima confirmare a variantei Omicron în Spania", a transmis această instituţie publică de sănătate pe Twitter, adăugând că este vorba despre "un călător ce a venit din Africa de Sud".

Autorităţile sanitare din regiunea Madrid au declarat într-un comunicat că bărbatul, în vârstă de 51 de ani, s-a întors duminică în Spania din Africa de Sud şi prezenta simptome uşoare.

Această nouă variantă a coronavirusului prezintă "un risc foarte ridicat" la nivel global, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Lista ţărilor unde este detectată varianta Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după primele cazuri depistate în sudul Africii în noiembrie, ceea ce a determinat multe state să suspende călătoriile în această regiune şi să instituie restricţii preventive.

Guvernul spaniol urmează să decidă marţi, într-o şedinţă a cabinetului, suspendarea zborurilor provenind din sudul Africii.

În aşteptarea adoptării oficiale a acestei măsuri, pasagerii din ţările acestei regiuni, dintre care Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia sau Mozambic, trebuie să respecte o carantină de zece zile.

Marile companii lucrează la vaccinurile pentru varianta Omicron

 

Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc în mod specific varianta Omicron a noului coronavirus. Acestea vor fi produse dacă se va dovedi că serurile lor actuale nu sunt eficiente împotriva acestei noi variante, ce a fost semnalată săptămâna trecută de Africa de Sud şi deja se răspândeşte în alte părţi ale lumii, relatează luni Reuters şi AFP.

Apariţia acestei variante a declanşat un puternic răspuns global, în timp ce riscul ca ea să se răspândească rapid chiar şi în rândul populaţiei vaccinate stârneşte temeri privind noi restricţii.

''Încă sunt multe necunoscute legate de această variantă'', a declarat la postul CNBC directorul general al Pfizer, Albert Bourla. ''În câteva săptămâni vom afla esenţialul'', estimează acesta, precizând că în 95 de zile Pfizer-BioNTech va crea un nou vaccin dacă actualul nu va mai eficient contra noii variante. Acest grup farmaceutic are o capacitate de producţie de patru miliarde de doze de vaccin pentru anul viitor, a mai anunţat Albert Bourla.

La rândul său, compania Moderna a anunţat că ar putea dura câteva luni până când va putea furniza noul vaccin. Într-o declaraţie acordată aceluiaşi post, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a estimat şi el că în aproximativ două săptămâni vom avea mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 actuale contra variantei Omicron.

Şi Johnson & Johnson a anunţat că evaluează eficacitatea vaccinului său în cazul noii variante în timp ce lucrează la o formulă specifică împotriva Omicron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel